2013. február 18., hétfő

Mikronézia, Melanézia, Polinézia


Egy térség, amiről keveset tudunk...

Csendes-óceán. Déli félteke. Ausztráliától keletre, Dél-Amerikától nyugatra. Szigetcsoportok. Nészosz. Görögül sziget.




Régészeti leletek alapján elmondható, hogy a Csendes-óceán szigeteinek nagy része már időszámításunk előtt 1-3000 évvel is lakott volt, de a hivatalos verzió szerint már 50.000 évvel ezelőttről is vannak nyomok. Időszámításunk szerint 300 körül érkeztek az első polinéz hajósok az óceán déli szigeteire. Valószínűleg Délkelet-Ázsiából indultak és a Húsvét-szigetek és Hawaii érintésével érkeztek meg Francia Polinézia északi részére, a Marquesas-szigetekre. Innen terjeszkedtek jó 500 évvel később délre, a Társaság-szigetekre (Tahiti, Moorea, Bora Bora, stb), majd a X. század körül Új-Zélandra.

Kéttörzsű motorcsónak Bora Borán
Tipikus polinéz, kéttörzsű kenukat használtak, amely még ma is a helyváltoztatás egyik kedvelt eszköze, bár ma már ötvözik a modern technikával. A csónak nagyobbik részében ülnek az utasok, a vele párhuzamosan épített kisebbik hajótest pedig egyensúlyozásra szolgál.
Így volt lehetséges az európai nagy vitorlások előtt évszázadokkal átszelni az óceánokat a nagy hullámzás ellenére. Az óceánon a csillagok állását, a Nap mozgását, a hullámokat és a szélirányt, valamint a madarak repülési irányát használták tájékozódáshoz.


Kéttörzsű polinéz hajók napjainkban

Az európaiak Magellan vezetésével 1521-ben tűntek fel először, aztán az 1700-as években hollandok, britek, spanyolok és franciák látogatták meg a szigeteket. A felfedezést követően eredetileg az egész Csendes-óceáni szigetvilág Polinéziaként élt a köztudatban, de 1831-ben egy francia hajós javaslatára az Európánál jóval nagyobb kiterjedésű szigetvilágot 3 részre különítették. Ő nevezte el a nyugaton fekvő, kisebb szigeteket Mikronéziának, az ettől délre fekvő, etnikailag eltérő szigetcsoportokat Melanéziának. Az összes maradék sziget pedig, mely Hawaii-tól a Húsvét-szigetek és Új-Zéland érintésével a Polinéz Háromszöget alkotja, megtartotta a Polinézia nevet. Ez kb. 1000 szigetből áll.

Óceánia etnokulturális egységei


Mikronézia
Kicsi-szigetek

A mai mikronéz kultúra a melanéz, filippínó és polinéz keveredés eredményeként alakult ki.

A szigetcsoport részei közül talán még a Marshall-szigetek a legismertebbek, azon belül is a Bikini-atoll, melyről a ruhadarab a nevét kapta. Banabáról, Kiribatiról és Naururól nagyjából én is most hallok először, holott Kiribatin található a világ legnagyobb tengeri természetvédelmi területe, a Phoenix-szigetek, Nauru meg ugyan első pillantásra jelentéktelen, de nekik legalább van légitársaságuk, ami találó és humoros neve miatt érdemelne említést: Our Airline (A mi légitársaságunk) : - )


Melanézia
Fekete-szigetek

Kultúrája és nyelve nem egységes, erős keveredés tapasztalható a maláj és új-guineai hatásokkal. A régió őslakosai két csoportba sorolhatók: pápuák és ausztronézek.

A szigetcsoport tagjai hallomás alapján is ismertebbek, mint Mikronézia. Ide soroljuk Pápua-Új-Guíneát, a Salamon-szigeteket, Fidzsit, Vanuatut és Új-Kaledóniát (mely Franciország területe). Pápua-Új-Guíneában a világon egyedülállóan 841 nyelvet beszélnek. A nyelv tehát már egy országon belül se egységes. Hát még az egész régióban. Fidzsi lakosai azzal tűnnek ki, hogy 1890-ig emberevők voltak, a Salamon-szigetek pedig önmagában is 990 szigetből áll, és állatvilága is különleges (majomfejű repülő róka). És mindenképp meg kell említeni Vanuatut, ahonnan a bungee jumping ered (és ahol a Survivor sorozatokat forgatták). Az ugrás eredetileg vallási szertartás része volt. A 10-15 méter magasból, szőlőindákból font kötéllel leugró férfiak haja megérintette - így megtermékenyítette - a földet, ott, ahová a Yam-gyökér ültetvényt szánták. Ma már persze ez is csak turisztikai látványosság.


Polinézia  
Sok-szigetek

A Hawaii, Húsvét-szigetek és Új-Zéland által határolt Polinéz Háromszög közel 1000 szigetével a legismertebb a 3 szigetvilág közül.

Nem kell bemutatni az amerikaiak kedvelt nyaralóhelyét, Hawaiit, de az talán nem köztudott, hogy korábban Sandwich-szigeteknek hívták. Az Unesco Világörökségi listáján is szereplő, Húsvét vasárnapján felfedezett Húsvét-sziget a rajta magasodó kőszobrokkal szintén ismert úticél. Közigazgatásilag Chile fennhatósága alá tartozik.  Új-Zélandról sem tudok túl sok újat mondani, hacsak azt nem, hogy neve maori nyelven Hosszú fehér felhő földje. Szamoa (korábbi nevén Navigátor-szigetek) érdekessége, hogy a dátumválasztó vonalon helyezkedik el, és egy furcsa dátumugrással büszkélkedhet. 2011. december 29-én másik időzónába lépett az ország, így december 29-e után másnap 31-e következett. A Cook-szigetek vadregényes tájairól egyszer majd személyesen számolok be : ) Tonga pedig, ami Barátságos-szigetek néven futott korábban,  köztudottan (?) Magyarország nagy barátja. . . (Egyéb érdekességek itt és itt.)


Francia Polinézia

Francia Polinézia Európa térképére vetítve
A Franciaország fennhatósága alá tartozó Francia Polinézia a maga kb. 200 szigetével csak egy része Polinéziának, de még így is simán lefedi egész Európát a terület nagyságát tekintve (4167 km2).

Lakói francia állampolgárok, a terület Franciaország tengerentúli területének számít. Összesen körülbelül 270 ezren lakják.

Az európaiak megjelenésekor (XVI.sz.) Polinézia még saját ősi vallással és királlyal rendelkezett, de a spanyol misszionáriusok partra szállása, majd az angol és francia hittérítők tevékenységének következtében a békés Pomare király menekülni kényszerült, a lakosság meg lassan kereszténnyé vált.


Adminisztratív területei:
  • Marquesas-szigetek
  • Társaság-szigetek, mely két alterületre osztható: 
    • Szél-szigetek (Iles du Vent) 
    • Szél-alatti-szigetek (Iles Sous-le-Vent)
  • Tuamotu és Gambier szigetek
  • Ausztrál-szigetek

A fő sziget, Tahiti a Szél-szigetek egyike. Polinézia teljes lakosságának 68%-a él Tahitin. Fővárosa Papeete, de a legnagyobb városa mégsem ez, hanem Faa'a, ahol a nemzetközi reptér található (Papeetétől pár km-re).

Lakóinak több, mint fele tiszta polinéz származású, de sok a keveredés a betelepült európaiakkal (főleg franciák) és kínaiakkal. A kínaiak több hullámban telepedtek meg a szigeteken. Először úgy 200 éve, mikor a kissé fjú helyi munkaerőt váltották fel a szorgalmas kis munkások, aztán később a gyöngytermelés fellendülésével a precíz és tapasztalt kínai kagyló-szakértő-vendégmunkások meghívásával és azok haza-nem-utazásával szaporodott el az ázsiai lakosság. Ma majdnem minden vegyesbolt kínai kézben van, valamint a polinéz konyha jellegzetes ételei is erősen hajaznak a kínai büfék kínálatára.

A hivatalos nyelv a francia és - szerencsére - az utóbbi években egyre jobban terjed újra a polinéz nyelv is. Miután az 50-es évektől büntették az iskolákban az egymás közt anyanyelvükön beszélő diákokat, sok családban csak franciául tanították a következő generációkat. Aztán a 90-es évektől - a turizmus terjedésével - újra igény támadt a hagyományok ismeretére és az ősi nyelvre. Végülis nem azért utazik ilyen messzire egy európai turista, hogy úgy érezze magát, mint a Francia Riviérán.

A polinéz nyelv nem egységes. Nagyon sok nyelvjárása van, melyek egymás számára szinte teljesen érthetetlenek (ilyen nyelvjárás a Hawaii is).
ABC-jük csupán 13 betűből áll. Öt magánhangzó és f, h, m, n, p, r, t, v.  De egyes nyelvjárásokban például R helyett L betűt használnak.

Fontosabb kifejezések:

Ia orana    -     Jó napot!
Mauru-uru   -    Köszönöm
Aita pea pea    -   Nem számít (no problem)
Nana     -    Viszlát!
Tama'a maita'i    -    Jó étvágyat!
Manuia       -      Egészségedre!
Maeva      -    Isten hozott!



Aki behatóbban akarja tanulmányozni a nyelv hétköznapokban használt szerkezetét, próbálkozzon a repülőgépek 3 nyelvű biztonsági útmutatójával. Puhipuhi : - )




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése