2014. március 25., kedd

Air-tér és rep-port


Utazásaim során elég sok időt töltöttem már reptereken. Néha 8-10 óra várakozást kell túlélni. Ilyenkor sokat számít, hogy az adott reptér mennyire utasbarát.

A szingapúri kitérőm fő motivációja a lábmasszázs volt. A Changi Reptéren ingyenes masszázsfotelok állnak az utazók rendelkezésére. Mivel már tudom, hol vannak a fotelek, leszállás után nyílegyenesen odamentem. A hátizsákom persze megint a Talált tárgyak osztályán végzi majd, mint legutóbb, mikor pár órával később hagytam csak el a repteret a masszázs miatt :-)




A Changi Reptér tavaly megnyerte a világ legjobb reptere címet. Nem véletlenül. Az ingyenes lábmasszázs mellett ingyenes internet, telefontöltő állomások, ingyenes forró víz automaták, tisztított ivóvíz kutak, ingyenes X-box játékok, ingyenes mozi, játszótér és meditációs szoba, valamint botanikus kert, napraforgó terasz, orchidea kert és pillangó park szórakoztatja az átutazókat.



Napraforgó kert a tetőteraszon a szabad levegőn

Orchidea kert aranyhalakkal

Szelektív hulladékgyűjtők

Újracsomagoló állomás mérleggel
Ha túl nehéz a kézipoggyász vagy át kell csoportosítani a tartalmat



Különlegessége még az "Early check in" szolgáltatás, ami lehetővé teszi az utazóknak, hogy korábban becsekkoljanak a járatukra és az éjszakát a reptéren töltsék. Normál esetben 2-3 órával a járat indulása előtt szokott kinyitni a check-in pult, ahol a beszállókártyát adják, amivel be lehet lépni a reptér védett részlegébe. Changi-n némely légitársaság akár már 2 nappal korábban is engedélyezi a becsekkolást, hogy az utas kiélvezhesse a reptér szórakoztató park jellegű létesítményeit. Ráadásul vannak csendes sarkok is reptéren, ahol kanapén vagy akár a puha szőnyegen ledőlhet az ember és alhat egyet.

Sok reptéren azért nem jó éjszakázni, mert mindenhol díszkivilágítás van és a hangosbemondó 5 percenként az ember arcába üvölt valami információt. Itt direkt ki van alakítva egy csendes folyosó kis "szobácskákkal", ahol alhat az ember.

Van különben egy weboldal, ahol előre lehet tájékozódni a repterek alvási lehetőségeiről. Hátizsákos utazók tapasztalatai alapján összegyűjtött tanácsok arról, hogy melyik reptéren melyik terminál melyik sarkában van kevesebb zaj, hol vannak kényelmes kanapék vagy sötétebb zugok az alváshoz. Ha az ember hosszú útra megy és az átszállások között 5-6 óra van, nem éri meg kimenni a városba és drága szállodát fizetni pár óra pihenésért. De azért aludni jó lenne. Ilyenkor hasznos a sleepinginairports honlapja.

Vannak repterek, ahol szívatják az ott alvókat. Új-Zélandon, a Christchurch-i reptéren például bevezették azt, hogy csak ülve lehet várakozni. Amint valaki elfekszik, jön a biztonsági őr és rászól. Mindezt azért, mert a legtöbb fapados járat hajnali 6-kor száll fel, a tömegközlekedéssel viszont reggel 8 előtt nem lehet kijutni a reptérre, így a sok hátizsákos kalandor inkább kimegy este és ott alszik a reptéren. Más reptereken meg olyan széksorok vannak, ahol az ülések karfával vannak elválasztva, így lehetetlen elfeküdni 2-3 széken.

Ha az ember kitartó, találhat eldugottabb sarkokat, ahol nincs annyi fény és a hangosbemondó is távolabbról hallatszik. Ezeken a helyeken sokan terülnek el szimplán a földön. Családok, hátizsákosok piknikelnek a falak tövében. Jól esik több óra üldögélés után kinyújtóztatni a lábakat és a hátat.

Hazaúton én is azt terveztem, hogy becsekkolok előző este, mert a hajnali géphez csak taxival tudtm volna kimenni. Persze nyilván minden légitársaság engedi a korai becsekkolást, kivéve azt, amelyikkel én mentem :-)

Már este 10-kor kint tobzódtam a reptéren és minden próbálkozásom ellenére sem tudtam korábban bejutni a vidámparkba. Pedig becsekkoltam online, mondván, hogy leteszem a csomagomat a megőrzőben, én meg bemegyek a beszállókártyámmal, aztán reggel, mikor kinyit a check-in, kijövök, hogy feladjam a hátizsákomat. De nem lehetett. Ha be is csekkol az ember online, akkor is érvényesíttetni kell a beszállókártyát a személyzettel. Ők meg hajnali 4 előtt nem érkeznem meg a reptérre. Szuper. A reptér külső része olyan, mint bármely más béna reptér. Se konnektorok, hogy laptopot töltsön az ember, se rendes székek és fotelok, semmi időtöltés. Sima állomás. Végül egy Starbucks-ban töltöttem az éjszakát néhány rokonlélek társaságában, ahol volt konnektor és wifi is, a kötelező fogyasztást meg kimerítette 2 dolláros tea.

Legközelebb, ha a Changi reptérre vágyom, majd úgy szervezem a csatlakozást, hogy 1-2 nap legyen csak a járatok között és akkor ki se teszem a lábam a reptérről. A masszázsfotelben fogok aludni is :-D



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése