2013. február 11., hétfő

Tahiti Tarot

Immár Kishazánkban héderelve, rengeteg szabadidőmben kiváló lehetőségem adódik arra, hogy a Polinéziában megírt, ám nagy elfoglaltságaim (kanapén heverés, napozás, úszás, evés) miatt közzé nem tett cikkeket készre írjam és publikáljam.

Az egyik ilyen érdekesség a Tahiti népviseletek (értsd tetkó és arcmaszat) felbukkanása kártyalapokon.

Kaptam ugyanis Karácsonyra egy pakli Tahiti Tarot kártyát. 

Ez a kártyafüggő időszakunkban épp jól is jött. Viszont a lapok - a játéktól függetlenül is - olyan művészien vannak kidolgozva, hogy megérdemelnek egy pár szót a blogban.



A Tarot kártya eredetéről megoszlanak a vélemények. 

Lehet, hogy Indiából érkezett Európába, de lehet, hogy Mózesen keresztül jutott Izrael népéhez és így az mórokhoz, vagy egyenesen az iszlám kultúrkörből ered. Az is lehet, hogy az Indiából vándorló cigányok hozták magukkal évszázadokkal ezelőtt. Vagy Atlantiszból Ó-Egyiptomba kerülve vallási szertartásokon használták. Állítólag Ozirisz templomában a beavatásra várók éjszakákon át a templom falára függesztett Tarot szimbólumokat bámulva meditáltak, míg meg nem értették a világegyetem misztériumait. Bárhonnan is származik, a középkorban már széles körben használták Európában.

Hogy a kártya eredetileg is jóslásra szolgált-e vagy először a játék funkciója volt rá jellemző - ma már nehéz kideríteni. Mi volt előbb? A tyúk vagy a tojás? Ősi jóskártyából lett játék a sötét középkor boszorkányüldözései hatására? Vagy egy középkori játék motívumaiban fedezték fel a sorsszerűség szimbolikus nyelvét? Mindenesetre a dokumentumok szerint a XV-ik század nemesi udvaraiban már önálló kártyajátékként használták. Kifejezetten jóslásra szánt változatát a XVII. században kezdték gyártani Franciaországban. 

Nevét lehet a tarotier = kártyakészítő szóból eredeteztetni, de egyesek szerint az olasz Tarokk kártya továbbfejlesztett változataként a neve is onnan ered. Ha fanatikus irányban továbbmegyünk (vagyis inkább időben visszafelé), akkor a "királyi útra" juthatunk. Óegyiptomi nyelven az út TAR, a király pedig RO. 

Általában 78 lapból áll egy pakli. Ebből 22 lap a Nagy Arkánum, 4-szer 14 lap pedig a Kis Arkánum.

A Nagy Arkánum egyes elméletek szerint a héber ABC 22 betűjének felel meg, és maga a Tarot elnevezés is összefüggésben lehet a Tórával, az isteni kinyilatkoztatással, valamint a Kabbalával. Jósláshoz általában ezeket a lapokat használják.

A 4x14 lap (Kis Arkánum) képezi a népi kártyajátékok (így a magyar kártya) alapját. Egyes elméletek szerint pedig ábrái ősi egyiptomi hieroglifákból eredeztethetők.

Négy szín: Botok, Kardok, Kelyhek, Érmék (Ez a 4 szimbólum különben Ardhanari indiai főisten 4 jelképe is. Szóval minden mindennel összefügg.)
Minden színben 1-től 10-ig számozott lapok, meg 4 figura (Apród, Lovag, Király, Királynő) sorakozik.

A négy Tarot szín felismerhető a ma általánosan ismert népi kártyák motívumaiban.

Tarot
Francia kártya
Magyar kártya
Kelta jelkép
Társadalmi réteg
Botok
Treff
Makk
Lándzsa
paraszt
Kardok
Pikk
Zöld
Kard
katona
Kelyhek
Kőr
Piros
Kehely
pap
Érmék
Káró
Tök
Üst
kereskedő


A Tahiti Tarot a francia kártya színeit használja. A Nagy Arkánum Polinézia történetét és életmódját mesélni el, a Kis Arkánum figurás lapjai pedig Tahiti, Hawaii, Maori és Marquesas "népviseleteket" ábrázolnak.

Nagy Arkánum
Plusz a Bolond/Joker, ami 0-t vagy 22-t ér

Tahiti
Hawaii
Maori
Marquesas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése