2013. február 26., kedd

Mindennapi kenyerünk


Megvan a Caféblog Bloggerina 2013 verseny eredménye.



Az első díjat egy Limara Péksége nevű blog nyerte. Nyereménye, hogy 1 évig a Nők Lapja Café állandó szerzője lehet. Ezúton gratulálok neki!

A közösségteremtő munkáért a különdíjat a Kifli és Levendula blog nyerte. Neki is gratulálok!



Megnéztem mindkét blogot. A Limarának valóban nyálcsorgató receptjei vannak, a Kifli pedig rengeteg állandó taggal rendelkezik (gondolom, ez alapján lett közösségteremtő).

De - a nyertesek dicsőségét egy percig sem csökkentve - itt vallom be, hogy én meglepődtem ezen az eredményen. Nem volt világos, mit keres pontosan a Caféblog, milyen jellegű blogot és milyen célra. Voltak találgatások.

A mezőnyt megnézve úgy 80% volt a kreatív blog, főzőblog, lakberendező blog, a maradék 20% volt az egyéb (sztorizós, utazós, napi hírek, kritikák, vélemények, stb.). Persze nem néztem bele minden blogba, szóval lehet, hogy nem is ez az arány, de nekem így tűnt.

És akkor jött a kérdés: vajon, milyen célra keresnek bloggert a Nők Lapjánál?

  • Azt szeretnék, hogy valaki hetente érdekes, új cikkekkel növelje az olvasók táborát?
  • Vagy egy jól bevált, népszerű blog meghívásával akarják meglendíteni az újonnan önállóvá vált Caféblogot?
  • Vagy valami különlegeset, kreatívat keresnek? 
  • Vagy olyan bloggert, akit akármilyen témájú cikkek megírására kérhetnek fel, mint bedolgozó újságírót?

Hát, mint kiderült, nem derült ki, hogy pontosan mit kerestek.

A nyertes egy receptes blog. Kétségkívül vannak jó receptjei, de voltak más blogok is hasonlóan jó receptekkel. Miért pont ez? : - o

A különdíjasnál lehet, hogy számszerűen nézték a tagok számát? A Kifli tele van kreatív ötletekkel, házi készítésű ez-az. Jópofák. De volt más kreatív kézműves blog is. Mivel tudott ez többet a többinél?

Aztán készült egy riport a nyertes Pékséggel. Marcsi házi kenyeret süt saját receptek alapján. Eredeti ötletek. Mégis csak más egy kicsit, mint a többi receptes blog. Sokakat motivált kenyérsütésre. Marcsi meg kifejezetten szimpatikus. Megérdemelte az elismerést, ez nem vitás!

Csak hát. . .

Én csak azon csodálkozom, hogy mi köze van a receptgyűjteménynek a kiírásban meghirdetett kritériumoknak, miszerint "A Nők Lapja Café és a Cafeblog hisz a blog közösségteremtő erejében és különös figyelmet fordít a nőkre, hiszen más szemmel látják a világot. A nők szavának, legyen az kimondott vagy leírt gondolat, ereje van. Ennek jegyében blogversenyt hirdetünk: keressük az ország legjobb női bloggerét!"

Ez alapján - szerintem - abból a 20%-ból kellett volna nyertest választani.

Nem akartam szóvá tenni, nehogy az a vád érjen, hogy "fikázom" a nyertest, mert nem. Tényleg értékes a blogja. Csak a versenykiírásból nekem az jött le, hogy blog-írókat keresnek. Akik írnak. Saját szavakat felhasználva mondatokat fogalmaznak. És véleményt. De egy recept leírásában nagyon kicsi az a rész, ami saját megfogalmazás, saját kifejezés. Fura volt, hogy egy gasztroblog nyert, de azért lapultam a véleményemmel.

Aztán ma megnéztem a Caféblog kommentjeit. Hmmmm. . . . . .

Más is csodálkozik azon, hogy egy recepteskönyvet választottak, mikor abban lehet a legkevesebb önálló gondolatot leírni. Hiszen a recept, az recept. És közben meg sok-sok inspiráló, véleményező, megmozgató blog volt, ami jobban megfelelt az eredeti kiírásnak. Szinte szó szerint az én véleményemet olvastam vissza a kommentekben. Elismerik ők is a nyertes értékeit, csak csodálkoznak, mert a kiírás nem ez volt. Kicsit olyan, mintha a zsűri félúton elfelejtette volna, mit is akart eredetileg. . .

Íme pár blog, ami abban a bizonyos 20%-ban volt és jogosabban nyerhetett volna (a teljesség igénye nélkül):

Buti világa

Házisáfrány

Birtokos eset

Állj ki a sorból!

Anya spórol

Camino

Egy swinger naplója   (Ez 18+ karikás.)

Travellina


3 megjegyzés:

  1. Ez a bejegyzés teljesen az én gondolataimat adta vissza. Rita

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm az említést :) Szerintem a blog mint műfaj - akár ömlesztve, akár téma szerint csoportosítva - alkalmatlan bármiféle megversenyeztetésre. Csak olvasni kell, ha tetszik, és nem olvasni, ha nem. Szóval nem kell ezt a 'versenyt' komolyan venni semennyire sem ;)

    VálaszTörlés
  3. Van benne valami, na de talán jövőre okosabbak lesznek ők is :)

    VálaszTörlés