2014. december 16., kedd

Ceylon, azaz TEA

2014 november 15.


Sri Lanka neve 1972-ig Ceylon volt.

A szó az angolok félrehallása a portugálok által Ceilao-nak keresztelt szigetnévből. Már a portugálok is halláskárosultak voltak, mikor a Serendib néven ismert földrajzi helyet Ceilao-nak kezdték nevezni, de mentségükre szolgáljon, hogy az eredeti Serendib elnevezés, melyet az arab kereskedők használtak, sem hasonlít sokkal jobban az eredeti szanszkrit névre, mely "oroszlánok szigete" jelentéssel bír és így hangzik: Sinha Diva. A névadó versenyt mindazonáltal egyértelműen a görögök nyerték a Taprobane elnevezéssel.

A sziget mai neve a hagyományos, helyi elnevezésből ered, mely "fényességes sziget"-et jelent. Néha hivatkoznak rá a fényességes jelző nélkül is, csak Lanka-ként. Érdekesség még, hogy a sziget nevének helyes kiejtése a magyar kiejtést követi, tehát nem SZRI, hanem SRI.

Sri Lanka híres a rajta/benne fellelhető drágakövekről. Salamon király is innen szerezte a Sába királynőjének ajándékozott rubint, valamint az India Csillaga néven ismert, 563 karátos kék zafír is innen származik, nem is említve az angol királyi koronaékszerek több ékkövét.


Teaültetvény


Viszont, ha az ember Ceylon-t hallja, rögtön a tea jut az eszébe. Nem véletlenül. A világ egyik legnagyobb teatermelő és exportőr országa

A szigettúra kertében ellátogattunk egy teagyárba is, miután órákon át autóztunk a teaültetvények mentén.






Érdekes a folyamat, ahogy a bokorról leszedett levelekből a csészénkbe kerülő nedű keletkezik.

Először is nem mindegy, hogy mely hajtásokat szedik le. A tea minőségét befolyásolja a levelek zsengesége. Minél kisebbek, frissebbek a hajtások, annál jobb a tea.

Teaszüret


A leszedett leveleket egy szárítógépben, nagy teljesítményű ventillátorral szikkasztják pár órán keresztül.



Ezután kezdik a tealevelek többlépcsős sodrását. Első körben egy gépben pár órán át sodorják őket.



Ezután a levélkéket egy szitálógépen engedik át. Ez kiszűri a nagyobb darabokat, amelyek zöld teaként értékesítenek egy újabb levegőztetés-szárítás után.


A szitán áthullott kisebb darabok mennek vissza a sodrógépbe még 2-3 körre, aztán kiteszik őket a napra erjedni. A tea pár óra alatt fermentálódik a napfény és a páratartalom hatására. Borús napokon nem fermentálnak, így a teagyártás nagyban függ az időjárástól.


A fermentálás során megfeketedett  teasodormányokat átviszik a szárítóba, amely magasabb hőmérsékleten, gyorsan szárítja ki.



Ezután következik a válogatás és osztályozás. A tealevelek átszitálódnak egy futószalagos szitán. A kihulló apró teaőrleményből lesz a legerősebb fajta tea. A nagyobb darabokat többször átszitálják, mindig méret szerint válogatva.



Minden kategóriában vannak ilyenkor még szárdarabok. Ezeket trükkösen távolítják el. Egy részüktől meg lehet szabadulni súly alapján történő válogatással, más részüket az elektrosztatikusságot felhasználva bogarássza ki a kupacból egy gép.

Az elektrosztatikát alkalmazó gép


A folyamatok legvégén különböző méretű, súlyú teafüvek állnak rendelkezésre külön kupacokban. Mivel ilyenkor még mindig előfordulnak fehér szárdarabok a szárítmányban, egy speciális, színérzékelős gép segítségével a maradék fehér részecskét is kiválogatják a teából, hogy a végeredmény egy valóban színtiszta, magas minőségű tea legyen.


A színérzékelős gép


A gyárlátogatás után meg is kóstolhattuk a különböző teaféléket, és megtanultuk az elnevezéseket. Na meg a hozzáértő felhasználás módját.


A képen erősségi sorrendben bal fentről jobbra haladva:


  • OPA (Orange Pekoe A grade)
    Ez a legépebben megmaradt levél, „A” minősítésű. A belőle főzött tea világos narancs színű, gyenge ízű és illatú, könnyű tea.
  • OP (Orange Pekoe) – English Afternoon Tea
    Ez a tea szintén egy gyengébb tea, de sötéteb a szjne és intenzívebb az illata. (Nekem ez volt a kedvencem az összes megkóstolt közül.)
  • Pekoe
    Még mindig a gyenge teákhoz sorolják, de már feketetea színe van.
  • FBOP (Flowery Broken Orange Pekoe)
    A tejjel fogyasztandó teák közül ez a leggyengébb. Határozott színe és illata van.
  • BOP (Broken Orange Pekoe) – English Breakfast Tea
    Ez az a tea, amit az angolok isznak reggelente. Kávé helyett. Sötét, keserű, erős, élénkítő. Citrommal túl fanyar. Nem véletlenül isszák tejjel (és Sri Lankán sok-sok cukorral).
  • BOPF (Broken Orange Pekoe Finest)
    A legapróbb, szinte porszerű teafű. Ez a legolcsóbb kategória és a legerősebb tea.

Az, hogy miért éppen ilyen neveket adnak a teafűnek, nem teljesen tisztázott. A gyárlátogatást vezető csajszi azt mondta, nem lehet biztosan tudni, honnan erednek az elnevezések. Az orange eredhet a tea halvány narancssárga szjnéből, de állítólag hajdanán volt egy nagy teaültetvényes család, és az ő nevük volt Orange. A pekoe elnevezés Peicho kínai város nevéből ered.

Megkóstoltunk ezen kívül két másik teakategóriát is: az arany teát és a fehér teát.

A fehér tea egy ezüstös levelű növény zsenge hajtásaiból készül. Baromi egészséges.
Az arany tea ugyanennek a növénynek az arany árnyalatú alfajából készül. Az is egészséges. Örök élet itala, meg ilyenek. Nevéhez méltóan aranyáron mérik.



Világosabbtól a sötétebbig haladva:

Fehér, arany, OPA, OP, Pekoe, BOP, BOPF

Az alsó sor 3 teáját szokták tejjel inni, a többit nem.

A legutolsó, a BOPF tej nélkül szinte ihatatlanul keserű, tejjel viszont simán helyettesíti a reggeli kávét.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése