2013. november 9., szombat

Időutazás

2013 október 27. ööö... 26.



Időutazáson jártam. A múltban. 13 napig.

Ma hajnalban meg visszatértem a jövőbe.


Új-Zéland a GMT +12 időzónában fekszik. Tehát, amikor Londonban reggel 6 óra van, akkor Aucklandben este 6. Természetesen a téli-nyári időszámítás megzavarja a kalkulációkat, főleg az enyéimet, mivel számomra teljesen követhetetlen, hogy hol kell számolni vele és hol nem. Némely ország már lecsatlakozott erről az idétlenségről, némely ország meg más időpontban állítja az órákat. Arról nem beszélve, hogy a déli féltekén téli idő van, mikor az északin nyári. Például Új-Zélandon október első napjaiban állítottuk át az órát nyárira, Magyarországon meg október végén szokás. Télire. Szóval évente 4 különböző időeltolódással kell számolni a 2 ország között. Agymenés. Pillanatnyilag 13 óra az időeltolódás, tehát London reggel 6 egyenlő Auckland este 7.

A Cook-szigetek a GMT -10 időzónában fekszik. Tehát a reggel 6 óra Londonban, az az előző este 8 óra Rarotongán.
Vagyis amikor Új-Zélandon este 7 óra van, akkor a Cook-szigeteken előző este 8 óra.

Egy időzónát ugrunk keletre, tehát gyakorlatilag csak 1 óra a különbség. Meg egy nap.

Épp a 2 ország között helyezkedik el a dátumválasztó vonal, melytől keletre egy nappal le van maradva a naptár.

Ez zavarta meg anno Willi Fogg-ot is, mikor 81 nap alatt körbeutazta a Földet. És kiderült, hogy az 80-nak számít.



Szóval Cook-szigetek...

Régóta tervben van. Volt.

Eljött az idő.

A múlt idő...

Vasárnap este 7-kor felszállt a gépem Aucklandben és 4 óra múlva, helyi idő szerint éjfél előtt pár perccel leszálltam Rarotongán. Előző nap. Szombat este. És újabb vasárnap várt rám.

Visszafelé majd elvesztem a bónusz napomat és a csütörtök esti felszállás szombattá válik. Kimarad egy péntekem. Erről viszont nagyszerű dolog jutott eszembe!

Megvan a megoldás azoknak, akik nem szeretik a hétfőt! Vasárnap este át kell repülni a dátumvonalon, így újra vasárnap lesz, majd a következő este, mikor jönne a hétfő, vissza kell repülni a kiindulási helyre, ahol ekkor már kedd lesz.

Hát nem nagyszerű?! :-D



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése