2014. augusztus 15., péntek

Miért L a font jele?Más is gondolkodott már rajta, hogy mi a logika abban, hogy L betűvel jelölik az angol Fontot, ami angolul Pound? Sehogy nem stimmel a rövidítés.

A dollár, mint S is jó kérdés lenne mondjuk... de az egy másik történet lesz...A Bank of England, az angol nemzeti bank épületében ingyenesen látogatható múzeum található, ahol az ember ilyenekről okosodhat, sőt még egy valódi, standard aranyrudat is megemelgethet.

Gondoltam, ezt a látnivalót sem kéne kihagynom...A múzeum bemutatja a pénz és azon belül az angol font történetét, az évszázadok során használt érméket és bankjegyeket, megismertet a Bank épületével és hasznos fogalmakkal, mint például az infláció. Az arannyal kapcsolatos ismeretanyagnál egy lopásbiztos dobozba zárt aranyrúd is ki van állítva, amit meg is szabad tapogatni. A dobozba benyúlva meg is emelheti az ember. Elég meglepő volt a súlya. Amilyen kicsinek látszik, 2-3 kilósra tippeltem. De nem. 12 és fél kiló. Alig tudtam megemelni...A kiállításon szó esik az angol fizetőeszköz korábbi változatairól is. E szerint korábban 240 penny volt egy sterling, 12 penny az egy shilling, 20 shilling tett ki egy fontot. Tehát 42 penny nem több és nem kevesebb, mint 3 shilling és 6 penny. 

Az angolok jól ismert logikájának megfelelően ez biztosan egy könnyen követhető rendszer volt. És akkor a hárompennyseket (threepence), amikből 4 tett ki egy shillinget, még meg sem említettem... De aztán 1971-ben átálltak a 100-as rendszerre. Azóta 100 penny egy font. Milyen unalmas...Ugyanitt olvastam azt is, hogy mit is jelent valójában az L, amivel a fontot jelölik.

Az ókori rómában a mérleget "libra" néven emlegették. Latin. Ez később mint mértékegység is megjelent. Libra pondo. Pound weight. Ami kb mért súly vagy adott mérték lehet lefordítva. Valami ilyesmi. 

A £ jel pedig a libra rövidítése díszes betűvel.

Ez majdnem olyan logikus, mint "e.g"-nek rövidíteni a "for example"-t. Még jó, hogy anno Kazinczyék úgy szanaszét magyarosították a nyelvünket... Különben lehet, hogy mi meg mindent németül rövidítenénk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése