2012. január 26., csütörtök

Ahol megállt az idő

...legalábbis egyeseknek. 



Találós kérdés: Mi hiányzik a képről?

Igen, igen, én. Meg a felhőkarcolók, meg Irma néni macskái, meg az elsüllyedt olasz luxushajó, meg a napsütés. Hülye kérdés volt. Sok minden hiányzik róla. Szóval, mi nincs ott, aminek ott kéne lennie?

Elárulom: elektromos vezetékek...

Kisebb kirándulást tettem a 19-ik századba. Konflisokon közlekedő kalapos férfiak hosszú, mellkasig érő szakállal, oldalukon hosszú szoknyás, főkötős nők. Kézzel művelt kukoricaföldek, fakunyhók, kandeláberek. És ez nem diszlet, nem turistacsalogatás. Tök komolyan gondolják. Mintha nem szóltak volna nekik, hogy az idő múlik és már 2012-ben járunk...

A helyszin Berlin. 
Ohio Állam közepe, az AMISHok földje.
(Garynek kellett munkaügyben ideutaznia, én meg potyautaskodom...)



Az Amishok svájci telepesek, akik a 16-ik században érkeztek a svájci reformáció és a kötelező katonai szolgálat elől menekülve. Továbbra is a korabeli tipusú ruhákban járnak, saját iskolarendszerük van (elutasitják a világi iskolákat), a férfiak a tradicionális kalapot hordják, a nők kislánykoruktól a főkötőt és a hosszú szoknyát. Nem használnak áramot és egyéb modern találmányt.
Alapgondolatuk az, hogy a modern dolgok ártanak a közösségnek. Ha autód van, eljársz dolgozni a családodtól messzire. Ha TV-t és egyebeket használsz, elkezdődhet a kinekvannagyobbésjobb rivalizálás, ami árt a közösségnek. Hmmm. Nem hülyeség...

Kb 36 ezer amish él ezen a környéken, és ahogy néztem, szépen gyarapodnak: családonként 8-10 gyerek a normál. Mivel az általános iskola utáni oktatást feleslegesnek tartják (minek is, hiszen a saját kis világukban mindenki kézműves és a családi szakmát adják tovább), a régi időket követve korán házasodnak, úgyhogy bele is fér a életükbe a 10 gyerek :-)
Az Egyesült Államokban és Kanadában összesen negyed millió amish él.

Több különböző változata van a valláson alapuló társadalmi rendszerüknek. A 19-ik századi életstilus a Régi Rend követőire jellemző. Az Új Rend (1966 óta) hivei a legmodernebbek, ők tarthatnak otthon elektronikai eszküzüket és telefont. De autót ők sem vezetnek!  Hovatartozástól függően viselhetnek modern ruhákat, de többségük mégis a hagyományos ruhákat hordja. Ami - valljuk be - nem olyan szörnyű. Lányok, ki ne szeretett volna gyerekkorában régi korok hosszú ruhájában járni? :D

A kép nem saját. Netről szedtem. Az amishok nem szeretik, ha fotózzák őket

Az amishok felnőtt korukban keresztelkednek meg, ezzel válnak a közösség teljes jogú tagjává, ez után házasodhatnak. Ez előtt viszont több vallási korlátozást megúsznak: használhatnak elektronikai eszközöket, telefont.

Gondoltam, poénból megnézem, fent vannak-e a Facebookon :D
Hát jól meglepődtem! :-o

A városok egyébként (szinte) teljesen normálisak. Vegyesen élnek bennük amish és modern emberek. A nagyon hagyományőrző amishok inkább farmokon élnek.
Találtam svájcias tipusú épületeket is.


Autókázni viszont csak óvatosan érdemes a konflisok miatt. Főleg éjszaka, mivel világitást nem használnak.

Bevásárlóközpont parkolója
Külön sor a lovasoknak
További infó az amishokról itt és itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése