2012. február 27., hétfő

Az élmény megfizethetetlen. Minden másra ott a . . .

Mit is mondtam, mikor elhagytam az országot októberben?

Nincsenek terveim, de nem aggódom. Van egy repjegyem, amivel vész esetén hazajöhetek, és van egy bankkártya a zsebemben, meg pénz a bankszámlámon. Minden mást meg majd megoldok...

Szóval nézzünk csak a listát:

BANKKÁRTYA
Novemberben adathalászat miatt letiltanak több ezer bankkártyát Magyarországon. Erről a TV-ben adnak értesitést. Mivel én épp New Yorkban élvezem az életet, semmit nem tudok a dologról. Egészen addig, amig egy kellemes vacsora után fizetni nem szeretnék a kártyámmal. Amit a terminál elutasit. Hmmm. Mint kiderül, mázlimra belekerültem a balszerencsések listájába, és megelőzési céllal letiltották a kártyám külföldi használatát. De jó, akkor azért a libri.hu-n még vásárolhatok könyvet. Az sokat segit. . . :D

REPJEGY
A Malév kétszer törli a járatomat, amire a foglalásom szól, majd nemes egyszerűséggel csődbe megy. Az Állam jó fej, kártéritést igér a bajbajutott utasoknak. Ha a jegyük bizonyos dátumok közé esik. Na, az enyém épp nem. Fordulhatok az utazási irodához, ahol a jegyet vettem. Én voltam a hülye, hogy a Malév honlapon vásároltam. Az American Airlines, aki a Malév New York-Budapest járatát üzemeltette, segit pár magyar utasnak hazajutni ingyen. De csak, ha AA-n keresztül vették a jegyet. Tényleg hülye vagyok, hogy a Malév honlapon vásároltam :)
A Bankszövetség is lép: ha kártyával vásároltam, visszakaphatom a nem teljeseitett szolgáltatás értékét. Tehát egy fél repjegyet. Több, mint a semmi. Kérelem beadva. A tuti kedvéért beadom a Malévhoz is. Ja, hogy az közben fizetős lett?! Fizessek 5ezret, aztán vagy sorra kerülök a károsultak listáján, vagy nem?! Na bekaphatják. Igy. Nemes egyszerűséggel. 
De ami a nagyobb gond: hogy jutok haza???

TELEFON
Közben próbálok ügyintézni. Online bankolás, tranzakció jóváhagyása. Várom a kódot SMS-ben. Nem jön. Sebaj, biztos nincs térerő az USA telefonomon. Vagy nincs rajta pénz, és ilyenkor SMS-t sem kaphatok (merthogy itt az sms és hivásfogadásért is fieztni kell...). Na nem gond, a banki rendszerben megvan a magyar számom is. Kártyacsere a telefonban. Új SMS kód. Várok. Nem jön. Mi a fene van ma?! Lehet, hogy a roaminggal van baj? Megcsörgetem magam a vonalasról. "A hivott számon előfizető nem kapcsolható." Miiiii?!?!?!?!? Azt kéne mondania, hogy nem elérhető. Mi az, hogy előfizető nem kapcsolható?! 
Mint hamarosan kiderült, az USA kártyám valóban lejárt, csak nem küldtek értesitést. De szerencsére vissza tudtam állittatni. Nem úgy a magyar számomat... 12 éve van meg az a számom. Biztos elérhetőség volt. Eddig. Telenor/Pannon barátunk ugyanis letiltotta. Valószinűleg lejárt a rátöltött összeg. Vagy a rendelkezésre állási idő. Vagy ki tudja, mi. Mindenesetre megszűnt. Örökre.

Szóval az összegzés: se repjegy, se bankkártya, se magyar mobil.
Bosszantó, de ez van. A nap süt, van fedél a fejem felett, van mit ennem, van internet. Az élet szép :D

Néha csak azért tűnnek borúsnak a dolgok, mert a szemedbe süt  nap...

Szóval vigyor a fejre és oldjuk meg a problémákat!


BANKKÁRTYA
Telefon a Banknak. Csináltak nekem új kártyát. Átvehetem Budapesten. Jaj de vicces. Visszaaktiválás? Igen, megoldható. Oldjuk meg akkor! Megoldottuk. Juhhé! 2 hét múlva - az ördög nem alszik alapon - teleon a banknak. Tuti jó a kártyám? Igen, minden OK vele, ne aggódjak. Jó, akkor nem aggódom. Kezdhetem a repjegykeresést.

REPJEGY
Horribilis árak. Tübb százezer forintos jegyek egyirányba. Oda-vissza se sokkal jobb. USA repjegykereső oldalak. Reménytelen. American Airlines oldala. Reménytelen. Lufthansa.  Reménytelen. Vagyis nem is. Van törzsutas pontom egy csomó. Hátha azon vehetek törzsutas jegyet. 30.000 pont? Jah, annyi nincs. De ha lenne is, ki kellene fizetni külön az illetéket, ami meg szép kis összeg egy útra is. A végén ott tartanék árban, ahol a normál repjegyekkel. Vista. Segitőkészek. Ők is tudnak 400ezerért egy útra. Oda-vissza már akár 150-ért is van és csak 23 órás az utazás az átszállásokkal. A 9 helyett. . . Úgy érzem, korlátlanok a lehetőségeim, csak választanom kell a sok jó közül. Persze azoknak, aki Európában szivták meg a Malév csődöt, csomó segitséget adnak. Új járatok az Air Berlinnél. Tök olcsón. Vagy hazamehetnek busszal, vonattal, biciklivel, autóval, gyalog, öszvéren. Én meg itt a tengeren túlon. . . Még hajó sincs! Le van tojva akkor. Ki mondta, hogy Magyarországra kell mennem innen? Mexikó sokkal közelebb van. Nincs is túl messze Magyarországtól. Az ABC-ben. És a zászlójuk is hasonló. És oda már 30-40ezer Ft-ból átrepülhetek. Majd döglöm a tengerparton, megszállok valami csótányos olcsó helyen, aztán jó lesz. És majd hazarepülök, ha lesz olcsó jegy. Azért nézzük csak meg, mennyi az az olcsó. Hmm. Tényleg nem vészes. Már 110-ért is van jegy, és legalább nyaralok is a jó melegben. De mit látnak szemeim?! Air Berlin? Mexikóban?
És valóban. Az Air Berlin nem tagja a nemzetközi repjegykereső rendszereknek (gondolom, mert fapados). Ezért nem láttam eddig, hogy vannak tengerentúli járatai. A mindenit!!!! Mexikó is lehet olcsóbb, ha jobb dátumot választok, de van járatuk New Yorkból és Washingtonból is. Akkor elrepülök Berlinbe és igénybe veszem az új olcsó Budapest járatukat. Berlinben meg max megpihenek egy napot. Úgyis rég jártam arra. Keresgélés, új dátumok, új városok. Valami véletlen folytán ott marad a keresőben New York és Budapest. És kidob egy közvetlen csatlakozásos járatot. Csak pár óra az átszállás Berlinben. És a végső ár is döbbenetes : kevesebb, mint 100ezer forint. Jelen helyzetben ez már kész csoda, azonnal le kell foglalnom. Fizetés bankkártyával. Még jó, hogy visszaaktiválták. Várom a visszaigazolást a légitársasától e-mailben. nem jön. 1 óra. Nem jön. 2 óra. Nem jön. Jaj, neeee! Az ördög tényleg nem alszik?! Pillantás a bankszámlámra. nem terhelték rá. 

BANKKÁRTYA
Telefon a banknak. Igen, a kártyát a mai napon (péntek) letiltották. Nem tudni miért. Telefonáljak vissza hétfőn, akkor lesznek itt az illetékesek. De ember! Nekem most kell kifizetnem ezt a jegyet! Ha elveszik és csak drágábbat találok megint, én leverem a bankon! Sajnos nem tud segiteni. Telefonáljak hétfőn. 

REPJEGY
Telefon a légitársaságnak. Mit tudok tenni, hogy ne vesszen el a foglalásom. Adjak meg egy másik bankkártyaszámot vasárnap délig, és akkor jó lesz. És honnan akasszak le egy bankkártyát addig?! Komolyan én vagyok a hülye, hogy nem tartok több bankkártyát ilyen esetekre. De ez most késő bánat kategória. Majd, ha otthon leszek szerzek másik kártyát. Megtanultam a leckét. Na de hogy találjak valakit, akinek 1.) Van online vásárlásra alkalmas kártyája. 2.) Van hónap végén ennyi pénz a számláján. 3.) Hajlandó is kölcsönadni a pénzt és a kártyát. 4.) El tudom érni rövid időn belül. 5.) Vagyunk olyan kapcsolatban, hogy van pofám koldulni tőle.
Nem lett hosszú lista. De szerencsés vagyok, hogy egyáltalán lett lista : )

BANKKÁRTYA
Hétfő. Telefon a banknak. Ja, igen, vár az új kártya, vegyem már át, minek nekem ez a kártya? Azért, ember, mert több ezer km-re vagyok az új kártyámtól, és nem először motyogok erről. Jó, végülis vissza tudja aktiválni, de március 2-án mindenképp lejár. Központi utasitás. Hurrá! Akkor már csak pár napot kell kihúznom kártya nélkül. Kár, hogy ez épp New Yorkban lesz, ahol a hazautam előtti utolsó napokat akartam átbulizni. Kár, hogy nem akarok New Yorkban nagy mennyiségű készpénzzel bóklászni. Kár, hogy a repülő fapados és csak pénzért adnak rajta enni, de csak kártyával lehet fizetni. OK, hogy optimista vagyok, de kezdi a határt súrolni a sok szar az utóbbi napokban. . . Szerencsére a volt kollégák mindig a legjobbkor kerülnek elő. Most is. Ezúton köszönöm a segitségeteket!

És ezúton köszönöm mindenkinek, aki bármilyen módon részt vett a hétvégi "életmentésben". Külön köszönet A-nak, aki végül anyagilag is támogatta felemelkedésem útját. (A nevét nem irom ki, mert nem szereti a nyilvánosságot. Legalábbis erre utalt egy korábbi tette, miszerint a saját szülinapi buliján letagadta, hogy ő az ünnepelt és egy önkéntes "statiszta" játszotta el a szülinapost a szinpadi hacacáréban. Ő meg bulizott a tömegbe vegyülve. . . :D)
Köszönet a csatárláncnak az információ gyors körbefutattásáért. És köszönet mindenkinek, aki együttérzett velem a nehéz pillanatokban. És ami az ilyen köszönet-nyilvánitásoknál a legfontosabb: VILÁGBÉKE :D

Ja, és el ne felejtsem! Március 6-án érkezem Kishazánkba. A tervezettnél korábban, igen, de most ez van.
További útitervem még nem nyilvános (annyira titkos, hogy nekem sincs fogalmam róla), de már szövöm a terveket. Az biztos, hogy nem maradok otthon pár hétnél tovább. . .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése