2014. április 7., hétfő

Bankszámlanyitás Angliában


A bankszámlanyitás már az itt élő ismerősök elmondása alapján sem tűnt sétagaloppnak. Többeket visszautasítottak a bankok vagy szívóztak a számlanyitással. 

Ez azért meglepő, mert otthon ugye a minél több ügyfél megszerzése a cél. Furcsán hangzik, hogy itt a banknak nem érdeke új ügyfelekkel gazdagítania magát...

Pedig számla kell, mert kéri a leendő munkahely. Meg a magyar bankkártyával vásárlásnál állandóan változik az árfolyam, és pénzt veszít az ember.



Gondoltam, tanulok honfitársaim tapasztalataiból és rákerestem a neten a "londonimagyarok" illetve "magyaroklondonban" típusú oldalakon a témára. Volt olyan topik, hogy "Melyik a legjobb bank, ahol Angliában számlát érdemes nyitni?".

Értelmes válaszok helyett - jó magyarosan - ment a hápogás, hogy így szemetek meg úgy szemetek a bankok, meg mindenki oldalakon át elsírta bánatát, hogy neki milyen nehéz volt az elején, de egy sem bírt volna odarakni egy linket, ami végülis a megoldást segítette volna. Pedig azóta nyilván mindnek van már bankszámlája közülük. Mindegy...


Maradt a jól bevált módszer. Megkérdeztem bölcs barátomat, Google-t. Meg is mondta a megoldást.

Először is azért utasítják vissza a bankok a számlaigénylőket, mert az angol rendszerben alapértelmezetten hitelbírálaton futtatják át az ügyfeleket. A bankok a hitelkártyákból szerzik a bevételüket. És a bankszámlához kapcsolódó egyéb szolgáltatások bevételeiből. Egy újonnan letelepülő nyilván nem rendelkezik jó hitelképességgel, sem pedig fedezetként szolgáló munkahellyel, így a bank elutasítja a hitelkártya kérelmet. Na igen. Csakhogy a mezei delikvens boldog lenne egy sima bankkártyával (debit card, cash card) is, azt viszont nem ajánlja fel a bank, mivel azok a számlák az angol szisztémában kötelezően ingyenesek. Tehát a banknak nincs bevétele rajtuk, viszont ugyanannyi a számlanyitással járó munka. Nyilván nem éri meg. De kötelesek ilyen alapszámlákat is tartani a repertoárjukban, csak nem ajánlgatják. Inkább elutasítják a leendő ügyfelet. Ha viszont az ember határozottan, kifejezetten basic bank accountot vagy cash card accountot kér a banktól, muszáj felajánlaniuk.

De még ekkor is szívózhatnak a lakcím miatt.

Hitelt érdemlően kell ugyanis bizonyítani a lakcímet. Mi bizonyítja hitelt érdemlően?

  • Közüzemi számla (mobil és vízszámla nem jó) (Mintha másom lenne... Most jöttem...)
  • Papír alapú brit jogsi (Ebből kettő is van nyilván, melyiket vigyem?)
  • Bankszámlakivonat (Viszek egy magyart, sokat érünk vele.)
  • Brit lakáshitel kivonat
  • Adószámla
  • Lakásbérleti szerződés (magánszemélytől béreltet nem fogadják el)
  • Lakásbérlet számla


Hát köszi, eddig elég sanszos, nem?

Szerencsére az egyik nagyobb brit banknál (Barclays) elfogadják az NI számról kapott visszaigazoló levelet is. Hurrá! Ez olyan, amivel egy újonnan érkező emigráns is rendelkezhet. Csak ki kell várni, míg megjön a levél. Érkezéstől számítva 6 hét...


A másik, magyar szokásoktól eltérő dolog, hogy itt, ha ismerős ajánl be a bankhoz, akkor kevesebb igazolást kérnek a számlanyitáshoz. Mint valami klub. Egy meglévő ügyfél, aki a kezemet fogja az igénylésnél, már garancia arra, hogy az adataim valósak...


Ha az embernek van munkahelye, akkor azért a számlanyitás sokkal egyszerűbb. Ilyenkor nem csak alapszámlát lehet nyitni. Az alapszámla különben annyiban tér el a "normál" számlától, hogy míg a normál számlán van hitelkeret, tehát többet költhet az ügyfél havonta, mint amennyi pénz van a számláján, addig az alapszámla csak az egyenleg erejéig használható. Ha nincs elég keret a számlán és vásárolni próbál az ember, akkor fedezetlenségi büntetést számol fel a bank (5-25 GBP, azaz 2000-10000 HUF).

Hogy milyen típusú számla passzol leginkább az új ügyfél életstílusához és igényeihez, azt egy hasznos internetes oldalon lehet a gép segítségével kiválasztani. Itt még arról is vannak információk, hogy milyen egyéb csatolt szolgáltatásokat kínál a bank. Például utasbiztosítást. 

Azt is megállapítottam, hogy alapszámla esetén szinte mindegy, hol nyit számlát az ember, később, ha hitelképesnek számít és bankot akar váltani, az új bank teljes körű ügyintézést vállal a számla migrálásával kapcsolatban. 

A brit rendszer ingyenes alapszámláival lehet pénzt spórolni. Viszont nem érdemes őket külföldön használni. Mert míg a magyar kártyákkal a vásárlás mindig, mindenhol ingyenes, addig a brit bankok a külföldi használat esetén 3 % költséget számolnak fel tranzakciónként. Mondjuk a magyar bankok meg olyan sápot húznak le a külföldi ATM-es pénzfelvételről, hogy kitelik belőle 5-6 brit tranzakció is... 

Legjobban akkor jár a sokat utazó spóroló, ha a brit kártyájával Nagy-Britanniában vásárol és vesz fel pénzt, és tart mellette egy másik, külföldön teljesen ingyenesen használható kártyát is (például a német DKB Bank kártyái - Hallelúja Európai Uniós jogok és netbankok!). 

A magyar bankszámlákat meg a havi számlavezetés, az éves bankkártya díj, a bakkártya gyártási díj és a tranzakciós adók miatt jobb elfelejteni...




2 megjegyzés:

  1. Hali! Ugyanezeket a köröket futjuk, vagyis jelenleg Férj, mert mi majd nyár elején megyünk utána.
    Itt találtam hasznos infókat:
    http://emigrans.webnode.hu/erkezest-kovetoen/az-elso-ket-het/
    Köztük azt is, hogy a NI szám után érdemes gyorsan körzeti orvost - GP-t választani, ha egy esetleg kórházi benntartózkodásra nem akarom a gatyám ráfizetni.
    Köszi a +infókat is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű de jó ez a link, amit adtál! Nagyon köszi! És kitartást nektek is! ;)

      Törlés