2014. április 6., vasárnap

Első lépések Angliában - NI szám



Mivel London, mint turisztikai látványosság nem lopta be magát a szívembe (de dolgozom rajta, hogy megkedveljem, vagy legalább érdekeljen), kirándulgatások helyett inkább hasznos információkat osztok meg a letelepedéssel és beilleszkedéssel kapcsolatban.


Ha az ember Angliában szeretne dolgozni, szüksége van egy társadalombiztosítási számra (NI number), ami adószámként is funkcionál. Ennek birtokában legálisan dolgozhat az ember és jogosult orvosi ellátásra is. Ez utóbbi független attól, hogy mikor érkezett és fizetett-e már valaha társadalombiztosítást.



A szám beszerzéséhez először fel kell hívni a munkaügyi központot (Jobcentre Plus) és időpontot foglalni NI szám interjúra. Általában 10-14 nappal későbbre adnak időpontot. Időpontot csak az Angliába érkezés után lehet igényelni. Próbáltam Ausztráliából időpontot szerezni, hogy ne kelljen majd Londonban dekkolnom 2 üres hetet emiatt, de nem adtak. Mivel repülővel érkeztem, nem nagyon akartam kamuzni a dátumról, de ha valaki Magyarországról megy szárazföldi közlekedéssel, akkor simán kérhet időpontot már korábban is - azt hazudva, hogy már Angliában tartózkodik. Meg aki nem tud angolul, annak ismerősei kérhetnek időpontot.

Már a telefonban kifaggatják az embert a körülményeiről. Rögtön megkérdezik, önmagának vagy ismerősének kéri-e a telefonáló az időpontot. Meg kell adni az érkezés dátumát, az angliai lakcímet, telefonszámot és a személyes adatokat.

Az interjú időpontjáról levelet is küldenek postai úton a telefonban megadott címre. Első címellenőrzés. Lesz még pár később.

A meglepő a lakcímmel kapcsolatban, hogy ideköltözéskor nem kell az önkormányzatnál lejelentkezni, hogy "Hellóka, itt fogok lakni, adjatok igazolást a lakcímemről", mint Magyarországon, Németországban vagy pl Ausztriában. Ez első hangzásra egyszerűbbé teszi az életünket, de valójában megnehezíti. Ugyanis mindenhol (pl bankszámlanyitás) bizonyítani kell a lakcímet, de nincs mivel. Németországban bemegy az ember az önkormányzathoz, bediktálja a címét, kap róla igazolást, aztán azzal már ügyintézhet, mint egy hivatalos igazolással. Itt nem. De erről majd később, a bankszámlanyitás kálváriájánál...

Szóval megkapja az ember a behívólevelet, elfárad a megadott címre a megadott időpontban, ott a levél alapján sorszámot kap. Negyed órán belül sorra kerül. Az interjún prezentálni kell az útlevelet, elvileg a lakcímet is igazolni kell, de nem szokták kérni, csak beírják a címet bemondásra. Feltesznek pár kérdést, ami alapján kiszűrik, hogy dolgozni vagy szociális hálón csimpaszkodni jött-e az ember, aztán lemásolják az útlevelet és lehet hazamenni. 

Pár héten belül kipostázzák az NI számot rejtő borítékot, de már addig is el lehet kezdeni dolgozni, ha akad munka. Elég laza...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése