2014. július 25., péntek

Könyvtár a kézben


Utazásaim alatt, közlekedésre várva sok időm lett volna olvasni, le is töltöttem ebookokat az ipodra, de a technika útját állta szórakozásomnak. Az ipod ugyanis zenelejátszásra lett kifejlesztve, a képernyője nem energiatakarékos. Míg zenét hallgatni egy aksifeltöltéssel majdnem 24 órán át lehet folyamatosan, addig a könyvolvasás már 4-6 óra alatt lemeríti. Nagy szükségem volt már egy eBook olvasóra, ami egy hónapot is kibír egy feltöltéssel....


Meg is ígértem magamnak, hogy amint a Londonban szerzett bevételem eléri az ezer fontot, veszek egy műkönyvet.

Kicsit utána is jártam a kínálatnak. Alapvetően 3 eOlvasó vezeti a piacot: Kindle, Nook és Kobo.

Az én igényeimnek leginkább a Nook felelt meg. Ez képes kezelni az általam elérhető és használt fájlformátumokat (epub, pdf), van beépített világítása, tükröződésmentes és papírérzetű a képernyője, és még árában is a legjobb. És ha nem használom, akár 2 hónapig is elvan az aksija. Használva meg egy hónap.

Szerencsémre a gyártó épp nemrég dobott piacra egy új generációs terméket, így a régebbiek raktárkészletétől meg akarnak szabadulni. Már 50 Fontért meg lehet venni a pár hónapja még 80-100 fontért árult eReadert. Az ehhez illeszkedő tokokat is akciósan adják a hivatalos nook honlapon, úgyhogy profi kis felszerelést szereztem negyedáron.

Az a jó a nookban, hogy a neten ingyen elérhető könyveket is tudja olvasni (nem úgy, mint a Kindle, ami az Amazon saját fájljaira lett kialakítva s csak pénzért lehet olvasnivalóhoz jutni vele), és több száz könyvet tud tárolni egyszerre (mondjuk azt a többi is tudja).

Volt pár kedvenc linkem, ahonnan korábban sok könyvet ingyen leszedtem, de azok közben megszűntek. De mindig vannak újak. Például ez.A megrendelt védőtok nagyon elegáns darab, matt fekete, bőrutánzat, puha és jó minőségű. Csak kicsit depis, hogy ennyire komoly. 

És nincs meg az embernek az a "könyvolvasós" érzése. Én szeretem, ha egy könyv régi és szép a borítója. Gyerekkoromtól vonzódtam a szép könyvekhez. Azt hiszem, nem is nagyon firkáltam össze egyet sem még a zsírkrétás korszakban sem. Ha az ember egy régi könyvet tart a kezében, olyan érzés, mintha közvetlen kapcsolatban állna a múlttal. Van is szép gyűjteményem szép borítójú antikvár könyvekből otthon. 

Kitaláltam, hogy egy valódi könyv kemény fedelébe kellene valahogy beleépítenem a nookot. Rákerestem a neten.... és nem én voltam az első, aki erre a gondolatra jutott. Sőt! Olyan oldalt is találtam, ahol bemutatják, hogyan alakítsuk át a borítót. Mondjuk én nem ilyen gumis mappás megoldással csinálnám, és nem is ragasztanám bele direktbe az eOlvasót, hanem olcsó szilikon tokot tennék bele, de azért a leírás nagyon jó. Az egyetlen baj ezzel az ötlettel az, hogy ehhez meg kell "ölni" egy régi könyvet :-(
Esetleg teljesen nulláról indulva, könyvkötészet jelleggel is lehet fedlapot csinálni, és akkor nem hal meg a múlt egy darabja a nemes cél érdekében. Erre is találtam oktatófilmet. És akkor még a szín és méret is választható.És ha könyvutánzat helyett extrém védőtokra vágynék, hát arra is vannak dizájnok dögivel. A chips-es zacskótól az újságmintás borítóig. És mind egyszerűen elkészíthető házilag is, ha rámjön a technika óra.Csak az nem mostanában lesz, mert sok az olvasnivalóm... :-)2 megjegyzés:

  1. Én Kindle-t vettem 2012-ben. Több ezer e-könyvem van, aminek nagyon nagy részét tudja olvasni, és egyikért sem fizettem... :) Az epub és a pdf csont nélkül megy neki. Ha van olyan formátum, ami mégsem, akkor azt beküldöm a saját accountomra, és átformázza nekem olyanra, ami már megy a kis kütyün. Imádom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt nem is tudtam, hogy átformáz ingyen. A leírásban ezt nem emlegették. A több ezer e-könyvről még beszélünk... ;)

      Törlés