2014. július 25., péntek

Könyvtár a kézben


Utazásaim alatt, közlekedésre várva sok időm lett volna olvasni, le is töltöttem ebookokat az ipodra, de a technika útját állta szórakozásomnak. Az ipod ugyanis zenelejátszásra lett kifejlesztve, a képernyője nem energiatakarékos. Míg zenét hallgatni egy aksifeltöltéssel majdnem 24 órán át lehet folyamatosan, addig a könyvolvasás már 4-6 óra alatt lemeríti. Nagy szükségem volt már egy eBook olvasóra, ami egy hónapot is kibír egy feltöltéssel....


Meg is ígértem magamnak, hogy amint a Londonban szerzett bevételem eléri az ezer fontot, veszek egy műkönyvet.

Kicsit utána is jártam a kínálatnak. Alapvetően 3 eOlvasó vezeti a piacot: Kindle, Nook és Kobo.

Az én igényeimnek leginkább a Nook felelt meg. Ez képes kezelni az általam elérhető és használt fájlformátumokat (epub, pdf), van beépített világítása, tükröződésmentes és papírérzetű a képernyője, és még árában is a legjobb. És ha nem használom, akár 2 hónapig is elvan az aksija. Használva meg egy hónap.

Szerencsémre a gyártó épp nemrég dobott piacra egy új generációs terméket, így a régebbiek raktárkészletétől meg akarnak szabadulni. Már 50 Fontért meg lehet venni a pár hónapja még 80-100 fontért árult eReadert. Az ehhez illeszkedő tokokat is akciósan adják a hivatalos nook honlapon, úgyhogy profi kis felszerelést szereztem negyedáron.

Az a jó a nookban, hogy a neten ingyen elérhető könyveket is tudja olvasni (nem úgy, mint a Kindle, ami az Amazon saját fájljaira lett kialakítva s csak pénzért lehet olvasnivalóhoz jutni vele), és több száz könyvet tud tárolni egyszerre (mondjuk azt a többi is tudja).

Volt pár kedvenc linkem, ahonnan korábban sok könyvet ingyen leszedtem, de azok közben megszűntek. De mindig vannak újak. Például ez.



A megrendelt védőtok nagyon elegáns darab, matt fekete, bőrutánzat, puha és jó minőségű. Csak kicsit depis, hogy ennyire komoly. 

És nincs meg az embernek az a "könyvolvasós" érzése. Én szeretem, ha egy könyv régi és szép a borítója. Gyerekkoromtól vonzódtam a szép könyvekhez. Azt hiszem, nem is nagyon firkáltam össze egyet sem még a zsírkrétás korszakban sem. Ha az ember egy régi könyvet tart a kezében, olyan érzés, mintha közvetlen kapcsolatban állna a múlttal. Van is szép gyűjteményem szép borítójú antikvár könyvekből otthon. 

Kitaláltam, hogy egy valódi könyv kemény fedelébe kellene valahogy beleépítenem a nookot. Rákerestem a neten.... és nem én voltam az első, aki erre a gondolatra jutott. Sőt! Olyan oldalt is találtam, ahol bemutatják, hogyan alakítsuk át a borítót. Mondjuk én nem ilyen gumis mappás megoldással csinálnám, és nem is ragasztanám bele direktbe az eOlvasót, hanem olcsó szilikon tokot tennék bele, de azért a leírás nagyon jó. Az egyetlen baj ezzel az ötlettel az, hogy ehhez meg kell "ölni" egy régi könyvet :-(




Esetleg teljesen nulláról indulva, könyvkötészet jelleggel is lehet fedlapot csinálni, és akkor nem hal meg a múlt egy darabja a nemes cél érdekében. Erre is találtam oktatófilmet. És akkor még a szín és méret is választható.



És ha könyvutánzat helyett extrém védőtokra vágynék, hát arra is vannak dizájnok dögivel. A chips-es zacskótól az újságmintás borítóig. És mind egyszerűen elkészíthető házilag is, ha rámjön a technika óra.



Csak az nem mostanában lesz, mert sok az olvasnivalóm... :-)



2 megjegyzés:

  1. Én Kindle-t vettem 2012-ben. Több ezer e-könyvem van, aminek nagyon nagy részét tudja olvasni, és egyikért sem fizettem... :) Az epub és a pdf csont nélkül megy neki. Ha van olyan formátum, ami mégsem, akkor azt beküldöm a saját accountomra, és átformázza nekem olyanra, ami már megy a kis kütyün. Imádom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt nem is tudtam, hogy átformáz ingyen. A leírásban ezt nem emlegették. A több ezer e-könyvről még beszélünk... ;)

      Törlés