2014. november 30., vasárnap

Rendőrség, ügyvéd, elnök




Sri Lankán mindenkinek van dolga a hivatalos szervekkel.
Még nekem is, pedig nekem aztán se birtokom, se konfliktusom senkivel.

Általános gyakorlat, hogy ha valakik nem tudnak egy vitában megegyezni, akkor bevonulnak a rendőrségre, ahol a rendőrfőnök, mint a falu bölcse, igazságot tesz. Vagy nevezzük szolgabírónak? Azt hiszem, ezt a funkciót ők töltötték be magyar viszonylatban.

A rendőrségen állandóan áll a sor. A panaszos és a vádlott bevonul a rendőrfőnök irodájába, egymás után, illetve egyszerre előadják a panaszukat, a rendőrfőnök szigorúan néz, feltesz pár határozott kérdést, majd ellentmondást nem tűrően ítéletet hirdet. Utána a panszosok balra el. Jöhet a következő, Sri Lanka nagy család, nyitott ajtók mellett zajlanak ezek az ítélethirdetések, így nem szükséges találgatni és pletykálni, világosan értesül mindenki a falubeli konfliktusokról.

Börtönbe kerülni sem túl komoly ügy az országban. Elég hozzá egy "Megöllek, te asszony!" fenyegetés, és már fel is lehet jelenteni a bűnöst. Marihuána birtoklásért, pofozkodásért, fenyegetésért 2-3 nap elzárás jár. Különösebb nyilvántartást nem vezetnek róla, így a kényelmetlenségen felül az erkölcsi bizonyítványon esett folt miatt nem kell aggódni.

Kevés valódi konfliktus történik a helyiek között. Többnyire szájhősködnek, esetleg lekever valaki egyet a másiknak, de komolyabb verekedésbe ritkán keverednek. Amikor viszont igen, akkor nem minden résztvevő kerül ki élve. Egy kisebb ökölcsata is simán halállal végződik. Furcsa módon a reinkarnációban hívő buddhisták országában az ilyen "apró malőrök" miatt sem kell túlzottan aggódni. Egy véletlen gyilkosság miatt is max pár hónapra ültetnek le valakit, és utána minden mehet tovább a régiben. Nem lesz kiközösítés.

Már a megérkezésem utáni hetekben sikerült szembesülnöm ezekkel az érdekességekkel.

Földmérők jöttek, hogy felkérésre térképet készítsenek a telekhatárokról, mert úgy tűnt, a szomszéd túlterjeszkedik. Felkísértem őket én is. A szomszédnak annyira nem tetszett a megjelenésünk (a saját területünkön mellesleg), hogy üvöltözni kezdett. Én ekkor még idegvérrel és nagy önbizalommal rendelkeztem, ezért barátságosan mosolyogva tájékoztattam róla, hogy eszünkben sincs az ő területére lépni, valamint csak mérünk egyelőre, szó sincs építkezésről vagy bármiről, ami őt zavarhatná. Mivel a hangoskodással nem tudott megijeszteni (jó edzést kaptam gyerekként), befenyegetett. Közel hajolt az arcomhoz és közölte: "Megöllek, ha még egyszer meglátlak itt!"
Én továbbra is hidegvérrel, fejcsóválva és mosolyogva közöltem vele, hogy megölni másokat igazán illetlen dolog. Szerintem ideges lett :-)

Akkor még nem tudtam, hogy Sri Lankán nőt megütni nem tabu. De szerencsére megálltunk a fenyegetésnél. Persze ez nagyszerű alkalom volt arra, hogy keresztbe tegyünk neki, ezért ijedt tekintettel feljelentést tettünk ellene a rendőrségen. A szembesítésen aztán a helyi szokások szerint bevonultunk a rendőrfőnökhöz, aki bölcs döntést hozott: Ne pattogjon a csávó, amíg nem az ő telkén méricskélünk.

A megbeszélés után barátságosan elcseverésztünk mindannyian a rendőrség épülete előtt, és a fenyegetőm még kedélyesen meg is magyarázta, hogy nem haragszik ám rám, csak ő ilyen hirtelen felindultságú típus.

A következő rendőrségi eset az volt, amikor Dilan, a kis takarító srác a hotelben egy nap nem jött haza. Kiderült, hogy rossz társaságba keveredett és lecsukták. De másnap már jött dolgozni.

Sokat jártam ügyvédnél is. Az ember nem is hinné, hogy a békés buddhisták országában mennyit kakaskodnak az emberek. Alapvetően az erősebb kutya b...szik elve érvényesül mindenben. Hiába van papírod arról, hogy te vagy a tulaja valaminek, ha nem vigyázol rá, elveszik. Ha van egy telked, de nem ott laksz, akkor beköltözik rá más. Ha balga európai módon próbálod visszaszerezni, éveken át futkoshatsz a bíróságra, de nem történik semmi. Azon kívül, hogy a betolakodó felépíti a házát és lassan a szomszédok is elhiszik, hogy jogosan lakik ott. Egy ilyen szituációra az ügyvéd azt a tanácsot adja, hogy ha valami a tiéd és elvették tőled, vedd vissza. Ha kell, erőszakkal. A betolakodó nem jelenthet fel, hiszen ő a jogtalan. Ha nem veszed vissza, akkor a betolakodó úgy tekinti, hogy nem is a tiéd a tulajdon. Hiszen, ha a tiéd volna, megvédenéd. Olyan egyszerűen hangzik, és olyan logikus. Csak sajnos Európában már az óvodában leszoktatnak az igazság ilyen forma érvényesítéséről, később a jogrendszer pedig még önbíráskodónak is bélyegez, ha megpróbálsz a több évtizedes pereskedés helyett egyénileg intézkedni.


Pedáns rendben az akták az ügyvédnél - Sri Lanka módra
Mappákba rendezés helyett egymásba hajtogatva és feltekerve

Hogy tovább fokozzam a köztisztviselőkkel kapcsolatos érintkezéseimet, találkoztam az ország elnökével is.

Gabinak kellett egy levelet átadnia személyesen, ezért elmentünk egy ünnepségre, ahol a közelgő választásokra való tekintettel több ezer robogót ajándékozott épp az elnök a helyi rendőrségnek.



Mondjuk, azért ez még így is olcsóbb, mint a mi hírhedt rendőrségi biciklijeink pár éve :-D

Az elnök különben egy mosolygós pacák, akit általában fehér hálóingben, piros sállal a nyakában ábrázolnak a minden második utcasarkon fellelhető óriásplakátok.



Szóval már októberben rutint szereztem szingaléz ügyintézésben. És akkor még nem is tudtam, hogy később majd személyes okból is jól jön ez a tapasztalat....



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése