2014. november 12., szerda

Unawatuna


Sri Lanka egyik legnépszerűbb nyaralóhelye az Unawatuna Beach környéke, ahol mi is lakunk.

A strand korábban megnyerte a Discovery Chanel legszebb strand versenyét. Nem véletlenül.

Mára kicsit másképp néz ki a tengerpart, mint akkoriban. Részben a 2004-es cunami következtében, amely félmillió embert tett hajléktalanná és visszafordíthatatlan természeti károkat okozott, részben pedig az emberi hülyeség miatt, ami legalább olyan veszélyes, mint a tenger 12 méteres hullámai.



A közszájon forgó történet szerint a strand korábban két részre tagolódott: a helyiek által használt északabbi partszakaszra, ahol keskenyebb homoksáv állt rendelkezésre a napozáshoz, és a turisták által preferált délebbi partszakaszra, ahol széles homoksáv és szállodák, éttermek álltak a vendégek rendelkezésére. Állítólag egy helyi kapcsolatokkal rendelkező vállalkozó engedélyt kapott egy stég építésére, amin éttermet akart üzemeltetni. A stég hosszan nyúlt be az öbölbe. Elég hosszan ahhoz, hogy megváltoztassa az áramlatok irányát, tönkretegye a korallzátonyokat és átrendezze az öblöt. Pár év alatt az áramlatok elhordták a homokot a szállodák előtti partszakaszról, lecsupaszítva a strandot a kövezetig, miközben kiszélesítették a helyiek által használt homokos partot. A szállodák felháborodott tiltakozására végül elbontották a stéget, de az áramlatok - talán csak egyelőre - nem tértek vissza a korábbi mederbe.

Most a szállodák sziklafalakkal védekeznek a teraszuk végében tomboló hullámok ellen, miközben egyre több, turistáknak is szánt étterem nyílik a túloldalon. A dolog óriási hátránya, hogy a látótávolságban pár száz méteres távolságot a két partszakasz között most csak úszva, vagy a tengertől távoli utcácskákon tuctuc-kal (esetleg sétálva) lehet megtenni, mivel a két partszakasz nincs járható földdarabbal összekötve.


A kép bal felén a homokos part, jobbra a sziklás


A kis utcácskák elég nagy távolságot jelentenek. Érdemesebb tuctuc-kal menni, de a sétának is vannak előnyei. Az út két oldalán ugyanis kisebb-nagyobb butikok várják a vásárlókat. Mindenféle nyári ruha, nadrág, szoknya, ing beszerezhető néhány száz rúpiáért (1000-2000 forint között).

Ha a hegy nem megy Mohamendhez....
Mozgóárusok zaklatják a napozókat

Aki esti szórakozásra vágyik, annak is ebben az utcában kell keresnie az úticélját. Hétköznap csendesek az esték, de péntekenként nagy a dínom-dánom a Happy Banana Club-ban. 

A helyi srácok fergeteges hangulatot képesek teremteni, bár múltkor épp nem ők, hanem a szomáliai kalózok elleni védelemmel megbízott tengerészek szórakoztatták a közönséget részeges hastáncukkal, mikor épp itt töltötték kimenőjüket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése