2013. január 21., hétfő

Kis Tahiti


Tekintve, hogy 2 hét múlva vissza kell térnem a mesebeli paradicsomból a hóokádó sárkány birodalmába, kicsit igyekszem kihasználni utolsó napjaimat és megnézem, amit eddig halogattam.

Tahiti Iti-ről, a félszigetről már írtam. De mikor nemrég ott jártunk, csak egy részét néztük meg. Ideje volt teljesen körbejárni Kis-Tahitit.

A félsziget északi oldalán indultunk körbe. Ezen az oldalon több vulkanikus eredetű, fekete homokos strand található. A növényzet inkább kontinentális, mint trópusi. Pálmafák alig-alig akadnak, lombhullatókat, cserjéket és kerti haszonnövényeket viszont mindenfelé láttunk. 



Mivel a félsziget alapvetően egy hegységből áll, melynek lankái lakhatásra alkalmas területként nyúlnak a tengerbe, csak egy autóút áll rendelkezésre, de az sem vezet teljesen körbe. Az északi oldalról a délire csak Nagy-Tahiti felől lehet eljutni, a hegyeken keresztül és a félsziget csücske felől nem. 


Ment, ment, mendegélt, amíg az út végéhez nem ért...
Fordulj vissza vagy menj gyalog!


A házak az út hegy felőli oldalán épültek, a tenger felőli oldalon csak a part (strand) van.

Házak Tahiti Itin

Utcák Tahiti Itin


Az utóbbi idők nagy esőzései miatt a különben szinte száraz patakok folyókká duzzadva rohannak az óceánba, tejeskávéra emlékeztető színben oldva a lejtők agyagos talaját, a házak mögötti hegyoldalakból pedig számtalan időszakos vízesés ered.


Torkolat



Az infrastruktúra kicsit gyengébb, mint Tahitin. Éttermet nem találtunk, a büfé zárva volt és máma már a benzinkút sem hasadt tovább.



A temető viszont kisebb falunak is beillik.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése