2013. január 30., szerda

Monoi és vanília


Tahiti neve szorosan összekapcsolódik a helyben gyártott, híres testápoló olajjal, a Monoï-val. Helyben préselt kókuszolajban Gardenia tahitensis-t, avagy Tiarét pácolnak, ettől a kókuszolajnak kellemes, kicsit bódító illata lesz.

A Tiare virág Tahiti egyik jelképe. Fehér virág, amit a helyiek a fülük mögé tűznek. A nők a kinyílt virágot hordják, a férfiak a nyílatlant. Családtagok és vendégek köszöntésekor ebből készítenek virágfüzért az érkezőnek vagy távozónak.

A kókuszolajat a szárított kókuszból készítik. A különböző szigetek lakói által összegyűjtött és előkészített koprát (feldarabolt, héjatlanított, kiszárított kókusz) Tahitin vásárolják fel. A kipréselt kókuszolajat szűrés és tisztítás után illatosítják Tiarével, Ylang-ylanggal vagy tahiti vaníliával.

Az olaj csak természetes összetevőket tartalmaz, hidratálja a bőrt, parfüm helyett is ideális, a Tiare illatú pedig szúnyogriasztóként is szolgál. Valamilyen rejtélyes okból nem szeretik a szúnyogok.


A Monoi gyártásának állomásai élőben is megtekinthetőek



Vanília

A vanília termesztéséről már korábban írtam.

A tahiti vanília jellegzetessége, hogy sokkal erősebb az aromája, mint a más országokból származó vaníliának. A rudakat nem szárítják ki, hanem még szikkadt állapotban vákumcsomagolják, így jobban őrzik az illatot és ízt.


Nem csak rúd formában kapható. Praktikus a vanília őrölt változata. A rudakat szimplán, mindenestül leőrlik, így sütés-főzés közben könnyebben adagolható.

Készítenek belőle vanília pasztát is. A pépesített vaníliát alkohollal és cukorral keverik, és szép, de nem túl praktikus hosszúkás üvegben árulják.

Hozzá lehet jutni vanília kivonatként is. A vaníliát ez esetben alkohollal és vízzel oldják. Ez annyiban jobb a pasztánál, hogy nincs benne cukor.


Trükk:

A helyiek a vaníliát nem úgy használják, hogy kikaparják a magját, és azt főzik bele az ételbe. Felszeletelik a rudat 2 cm-es darabokra, a darabokat főzik az étellel együtt, a főzés végén kiszedik, megmosssák, és még 2-3-szor fel tudják használni ugyanígy.




WEBSHOP : )

Van még hely a hátizsákomban. Ha valaki Tahiti Vaníliára vagy Monoira vágyik, jelezze péntekig. Korlátozott számban veszek fel megrendelést : )


Monoi - 120 ml - 1000 Ft
Vanília rúd 25 g (6-7 db)   -  2500 Ft
Vanília paszta - 120 ml - 2500 Ft
Vanília por - 20 g - 2500 Ft
Vanília kivonat - 50 ml - 2500 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése