2014. december 8., hétfő

A száműzetés napjai

2014 november 6.


Miután ily hirtelen kiűzettem a Paradicsomból, kicsit elvesztettem a talajt a lában alól.

Gabi sem nagyon tudta, hogyan tovább. A szakácsot kirúgni nem akarta, mert a szingalézek bosszúállók, és Sampath túl sok dologban tudott volna ártani neki. Persze megegyeztek baráti hangnemben, hogy Sampath távozik másnap, de aztán szingaléz módra maradt és úgy tett, mintha mi sem történt volna.

Eléggé magam alatt voltam. Oda az álommeló? Mi lesz most? Elhúz vajon a szakács? Mert amíg ott van, nyilván nem megyek vissza. Ha visszamennék és az akciója következmények nélkül maradna, akkor úgy érezné, hogy újra megteheti. Meg ezek után úgysem tudnék rendesen együttműködni vele. Nem is akarnék. Szóval nem tudom, mi lesz.



Reggel felkeltem. Kisétáltam a teraszra, ittam egy teát. És akkor ma? Itt fogok ülni attól félve, hogy az ámokfutó utánam jön? És meddig maradok itt? Hova megyek utána? Miért alakult így ez az egész?

Kiszökdécseltem a villa előtti sziklára, üldögéltem 15 méterrel az óceán szintje felett, hallgattam a szél zúgását és a hullámok robaját, sütött a nap, kellemes volt a hőmérséklet. Ott ültem, tele kételyekkel és egy kis szomorúsággal - a világ egyik leggyönyörűbb látványa előtt. Kellett pár perc, míg a reményhal életre kelt bennem és megláttam a szépet.



Ez gyönyörű! Úristen, milyen szerencsés vagyok, hogy itt lehetek! Itt ülök, egészséges vagyok, érzem a bőrömön a langyos levegőt, látom a tenger tajtékos hullámait, hallom a víz moraját, van hol aludnom, nem éhezem, itt lehetek, ezen a csodaszép helyen, ahova sokan csak almukban jutnak el, itt üldögélek délelőtt tízkor, míg mások a munkahelyen robotolnak, vagy a dugóban araszolnak, szabad vagyok és az álmaimat követem. Az élet gyönyörű!

Kit érdekel, mi történt, és mi lesz?! MOST van most. Most gyönyörű, most vagyok itt, most kell átélni.

Hirtelen olyan boldogság járt át, úgy átéreztem, hogy minden rosszban van jó is, hogy bármi is történik az életben, mindig ott van mellette a szép, hogy repkedni tudtam volna a sziklák felett.

(Azért persze nem repkedtem, mert másnap a rendőrségi helyszínelők megírták volna a jelentésben, hogy a hülye liba öngyilkos lett a melója elvesztése miatt :-D )



Közöltem magammal, hogy minden úgy van, ahogy lennie kell. A döntések majd megszületnek a pillanatban, amikor meg kell születniük.

Egyetlen döntés volt, aminek a bürokrácia miatt még aznap meg kellett születnie: a feljelentés megtétele. A tarkóm még mindig sajgott, szerencsére előző este egy fénykép is készült róla, ami ugyan nem egyenértékű az orvosi látlelettel, de több, mint a semmi.

Gabi nem akart velem jönni a rendőrségre, mert szerinte időpazarlás ott üldögélni, de én valahogy úgy éreztem, hogy ha egyáltalán semmit nem teszek, akkor az igazságtalanság érzése fel fog őrölni belülről. Másrészről pedig csak pár cucc volt nálam, amit hirtelen beszórtam egy táskába, de ha nem mehetek vissza a villába, akkor kelleni fog a többi cuccom is, én pedig egyedül nem merek visszamenni érte.

Szóval hívtam egy tuktukot, elmentem a rendőrségre, ahol a rendőrfőnök nagyon barátságosan fogadott. Helyi ismerősök közben meggyőztek, hogy a pisztollyal hadonászást ne keverjem bele az ügybe, mert a helyi rendőrség csak elbagatellizálná az ügyet, inkább magasabb fokon kéne megpróbálni hatást elérni vele. Rendben, nem szóltam róla. (Zárójeles megjegyzés: nyilván azóta sem történt semmi az ügyben, nyilván a helyiek közötti betyárbecsület vette rá a lojálisnak tűnő ismerősünket, hogy inkább a szakács érdekeit védve elsimítsák az ügyet.)
A rendőrfőnök nagyon kedves volt. Megkínált egy csésze teával és biztosított róla, hogy ő maga fog személyesen eljönni velem a cuccaimért, ha várok egy fél órát, amíg lejár a fogadóórája. Vártam.
Közben beszélgettünk. Faggatott az utazásokról. Elkérte az e-mail címemet. Teázgattunk. Kérdeztem, mit tanácsol, feljelentsem-e a szakácsot, vagy csak több bajom lesz belőle. Azt mondta, ha feljelentem, elzárja pár napra. És aztán? Aztán inkább utazzak el a szigetről...

Na, ez királyul hangzik. Akkor inkább nem jelentem fel.

Közben lejárt a fogadóóra. A rendőrfőnökkel és 2 egyenruhással beültem egy dzsipbe, és mentünk a címre. Útközben alig beszélgettünk, de a rendőrfőnök több célzást tett arra, hogy hivatali időn túl is szeretne velem az utazásaimról beszélgetni. Hülyének tettettem magam, erre rám nézett: ÉRTED, mire gondolok?
Hogyne értettem volna, csak pillanatnyilag azzal voltam elfoglalva, hogy megszerezzem a cuccaimat anélkül, hogy lelőnének, az már csak hab a tortán, hogy a rendőrfőnök kétértelmű ajánlatait lepattintsam magamról.

Tíz perc alatt kapkodtam össze a cuccaimat. A szakács nem volt ott. Illetve utólag kiderült, hogy ott volt, csak nem jött elő, mikor hívták, a rendőrök meg nem fáradtak azzal, hogy bemenjenek a házba. (Szerintem mire én a bejelentésemet megtettem, már le volt zsírozva minden a háttérben.)

Visszaúton a rendőrfőnök felajánlotta, hogy elvisz a jelenlegi szállásomra, csak előbb ki kell tennie az őrsön a kollégáit. Köszöntem, és inkább hívtam egy tuktukot. Lehet, hogy paranoiás vagyok, de egy kényelmetlen nyomulós szitu hiányzik most a legkevésbé.

Azért a kocsiban ülve mégiscsak megírtam a feljelentést a rendőrök javaslatára, de aztán semmi következménye nem lett. Napokkal később sem. Elvileg be kellett volna mennie a szakácsnak egy meghallgatásra, de nem ment. A rendőrök meg nem keresték. Most vagy ilyen szar az igazságszolgáltatás itt, vagy ilyen szinten le volt zsírozva a dolog.


13 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett a kivastagított szavas bekezdésed, én is pont így érzek a világ másik végén :)

    Viszont szörnyű, hogy ilyen szituba keveredtél és nagyon gáz h Gabi nem tesz semmit. Várom a folytatást, remélem minden rendben!

    VálaszTörlés
  2. Az előzményekről lehet tudni valamit? Mit csinált a szakács?

    VálaszTörlés
  3. De mi történt? Mi volt az előzmény?

    VálaszTörlés
  4. Az előzmények "A szakács borsot tör..." című sztoriban vannak, de tegnap reggel átmenetileg inaktiváltam, mert a Határátkelő belinkelte a blogomat egy másik poszt miatt, és így túl sok véletlenül rákattintó "illetéktelenhez" jutna el a sztori, ami negatív reklámot csinálna a hotelnek. És nem ez volt a cél. Szóval várok pár napot, amíg az "idegenek" elolvassák az őket érdeklő részeket, aztán visszaaktiválom nektek :)

    VálaszTörlés
  5. Most épp nem vagy jó helyzetben, de ahogy írásaid alapján "ismerlek"?! jól megfogod oldani. Gabin pedig bőven elgondolkodnék a helyedben! Adri

    VálaszTörlés
  6. Szerintem a hotel nyugodtan megérdemli a negatív kritikát, ha a hotel vezetője így szarik bele a dologba. És ha több is történt volna? Jobban megver a szakács vagy uram bocsá meglő? Elhiszem hogy a helyi igazság szolgáltatás másképp működik és lazábban kezelik a dolgokat, de ez egy hotel itt külföldiek szállnak meg és ha egy vendéget bánt a szakács majd az is rendben lesz?

    VálaszTörlés
  7. Nem ismerem az ottani kultúrát, de az látszik az írásaiból, hogy európai gyomornak nehezen bevehető dolgaikat (is) vannak.
    Éppen ezért bizonyos szempontból megértem Gabit neki ott kell boldogulnia akár marad Orsi akár nem (az más kérdés hogy morálisan és etikai szempontból mit gondolok).

    Régóta követlek már, voltál nehéz helyzetekben nem egyszer, úgy sejtem a kezdeti sokk után már körvonalazódott a fejedben a megoldás ;-)

    VálaszTörlés
  8. Pont múltkor kérdezgettem vmi olyasmit Tőled, hogy "milyen érzés, hogy nincs állandó szekrényed, állandó barátok, stb"... Erre megpróbálsz állandóságot teremteni magad körül: és tessék :(
    Amikor azt írtad most, hogy "mi lesz veled?". kicsit elcsodálkoztam. Arra gondoltam: fura, hogy ezt írod, hiszen eddig sem volt állandóság körülötted, mégis boldog voltál. Ha pénz kellett alkalmi munkát vállaltál, ha volt pénzed: akkor éltél. Most akkor miért esel kétségbe? :)
    Lehet, hogy az égiek azt akarják sugallni, hogy nem kell neked még állandó "komoly" meló? Nem tudom... (Szerintem ez a szálloda téma illik hozzád, csak kulturáltabb helyet kéne keresned, ahol a lexikális tudásod is használhatnád)

    Nekem kezdetektől nem tetszett ez a hotel, és mint írtam: Gabi okosan csak egy hárítót keresett. Ez már tisztán látszik. Most majd keresi a következő áldozatot.... Remélhetőleg az egy buta és lusta lány lesz, akinek nem fog feltűnni Sampath munkamorálja.

    Gina

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm a kommenteket! Jó tudni, hogy másnak is olyanok futnak végig a fejében, mint nekem :)
    Igen, Gabi ott marad és neki erre is gondolnia kell, másrészt meg ez egy hotel, ahol a vendégek biztonsága nem szorulhat háttérbe.
    A "mi lesz velem?" kérdés azért más most, mint eddig, mert eddig nem voltak tervek, így ha bármi változott, az volt a normális. Most viszont volt terv és nem volt B terv. Hosszú távra terveztem Sri Lankát, még visszaúti repjegyem sem volt.
    Mondjuk azért kétségbeesettnek nem nevezném az érzéseimet, csak kételyeim voltak. ;)

    VálaszTörlés
  10. Szia! Rendszeresen olvasom a bejegyzéseidet, amik nagyon tetszenek.
    Megértem az érzéseidet, de úgy gondolom, hogy nem Te lennél aki rossz hírét kelti a szállodának vagy másnak. Nem tudom, hogy mennyire néztél utána, annak, hogy hova mész dolgozni - bár sokat tapasztalt vagy - de azért itt mindig is voltak nem tiszta dolgok. Nem tudom, hogy ezt a sztorit ismered-e: http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/kifosztottak-sri-lankan-a-hazaspart-2175105
    És a helyzet az, hogy nem az első "szálloda manager" lány voltál ott, és nem is az utolsó. És szerintem ez sajnálatos, hogy ilyen egyáltalán előfordulhatott és könnyen elképzelhető, hogy fog is, legközelebb is. Merthogy Gabit nem érdekli, de ez nem meglepő.
    Remélem mihamarabb megtalálod az utad, a helyed :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Igen, ismerem a történetet, amit belinkeltél. Gabinak segítve beleláttam a részleteibe is, és ebben az ügyben Gabi is a szingaléz áldozata, ő nem tett semmi rosszat senki ellen. Az is igaz, hogy nem én voltam az első és utolsó manager lány ott :) Utódaim nevében remélem viszont, hogy én voltam az utolsó, akire a szakács kezet emelt...

      Törlés
  11. Visszaaktiváltam a szakácsos történet első fejezetét! Aki lemaradt róla...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze egy újságcikk alapján nem lehet ítélni, és eldönteni kinek volt igaza, főleg, ha az újság minőségét nézem :) Viszont a külügyminisztérium erre vonatkozó figyelmeztetése más kategória, azt jobban hihető forrásnak gondolom.Az utánad következők érdekében pedig remélem, hogy Gabi változtatásokat fog eszközölni sürgősen a szakáccsal kapcsolatosan, meg a vendégek érdekében is. Neked pedig sok sikert a továbbiakban :)

      Törlés