2015. április 15., szerda

Költözés

Egy átlagos költözés is elég komplikált tud lenni néha. Hát még az egyik országból a másikba költözés két harmadik helyszín, mint lerakat közbeiktatásával.


Mivel Franciaországban csak másfél hónapot fogunk tölteni, ki kellett találni, mi legyen a cuccainkkal. Home office íróasztal, forgószék, konyhai eszközök, hangfalak - ezek nem utaznak velünk. Hosszas filózás után kitaláltuk, hogy ezeket a dolgokat Angliában, Hombre egy ismerősénél helyezzük el, a saját cuccaimat pedig egy budapesti kanyar beiktatásával hazadeportálom még a Nizzába érkezés előtt.

Szerencsére London és Budapest között számtalan futárszolgálat közlekedik heti rendszerességgel, így a Budapestre szánt holmit kényelmesen célba tudtuk juttatni. És még olcsóbb is volt, mint a repülőn magunkkal vinni. A szervezésnek az volt az egyik neccesebb része, hogy a csomagot személyesen tudtuk csak átadni a futárszolgálatnak, tehát olyan időpont kellett, ami lehetővé tette, hogy még Londonban legyünk, mikor a futár összegyűjti a küldeményeket, de már Magyarországon, amikor leszállítják. Végül az időpont miatt a Csomagfutár nevű céget választottuk (nem reklám, mert nem fizetnek érte, de jó szívvel ajánlom őket).

A másik nehézséget a számítógép és monitor problémája jelentette. Hombre biztosra akart menni, hogy akadálymentesen tud majd dolgozni, ezért a laptop mellett a PC-t is magával akarta vinni. Ez viszont nem olyan egyszerű. Ha magunkkal visszük a repülőn, kézipoggyászként túl nehéz és a mérete sem OK. Feladott csomagként meg ugyan ráteszik a "törékeny" címkét, de kérdés, hogy az alkatrészeknek ez már elég biztonságos-e. Ráadásul biztos van valami felár ilyenkor, de ez a légitársaság honlapjáról nem derült ki.

A futárszolgálatok nem vállalnak felelősséget a sérülésért. Minden honlapon azt láttuk, hogy csomagold be alaposan a küldeményedet, mert ők nem pátyolgatják. Kifejezetten törékenyként országok közötti szállításnál nem találtunk ajánlatot.

Plusz felmerült a kérdés, hova küldjük. A futárszolgálatok pár nap alatt kézbesítik a csomagokat. Ha MI adjuk fel Londonban, akkor csak Pestre küldhetjük, mert a kézbesítés idején ott leszünk. Nekünk viszont Nizzában lesz szükségünk a gépre. Akkor küldjük el Pestről egy újabb fuvarral megint, mielőtt továbbutazunk Nizzába? Vagy küldjük egyenesen Nizzába és kérjük meg a bérelt lakás karbantartóját, hogy vegye át? Vagy keressünk valakit Londonban, aki feladja helyettünk, mikor már Nizzában át tudjuk venni?

Egyik megoldás sem tűnt megnyugtatóan biztonságosnak, úgyhogy Hombre végül nehéz szívvel lemondott a dupla biztonságról és energiáit inkább arra fordította, hogy bízzon a laptopja kifogástalan működésében.

A keresgélés közben viszont ráakadtam egy oldalra, ami hasznos lehet nemzetközi csomagküldésnél. Több futárszolgálat ajánlatait hasonlítja össze és sokkal olcsóbb ajánlatokat dob ki, mint az általam eddig ismert honlapok.

Végülis 45 kilónyi cuccot küldtünk Magyarországra, mi pedig kézipoggyásszal utaztunk. Pesten aztán kipakoltam-bepakoltam és február utolsó napján egy 20 kilós bőrönddel indultam neki a következő 3 hónap kalandjainak: a mediterrán tavasznak, a mexikói nyárnak és az angliai nyárelőnek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése