2014. október 5., vasárnap

Friss, zöld fahéj

2014 szeptember 27.


Van a közelben egy tó, amiben több kis sziget található. Az egyik szigeten egy kolostor van meditáló buddhista szerzetesekkel, van többek között egy madarakkal teli sziget és van egy olyan, amin fahéjat termesztenek.

A Koggala-tavi kirándulásunk a kolostoros és a fahéjas szigetet érinti.



A tavon kéttestű csónakkal (katamaránnal) vagy motorcsónakkal lehet közlekedni. Mi a katamaránt választottuk, ami ugyan lassabb, de lehetővé tette, hogy csendben élvezzük a tó és a szigetek látványát.

Vízbe nyúló mangrove erdők mellett haladtunk el, lestük a krokodilokat, de csak csak madarakat láttunk.



A kolostor után továbbcsónakáztunk a Fahéj-szigetre. A szigeten csak néhányan laknak, fő tevékenységük a fajéj termesztése és értékesítése.

Fahéjbokor


Érkezéskor rögtön fahéjteával kínáltak minket, aztán a bácsi hozzálátott egy fahéjág lehántolásának.



Először lekaparta az ágról a kérget. Én már itt meglepődtem, mert azt hittem, a fa kérgét használjuk fűszerként, itt meg kiderült, hogy nem is az az értékes része.

A megtisztított botot aztán bemetszette és leválasztott róla egy réteget. Sárga, puha, hajlékony anyag volt, nedves fás-narancsos-fahéjas illattal.

Friss zöld kéreg, száradt kéreg narancsos illattal, frissen hántolt fahéjrúd

Fahéjolajat is készítenek a kéreg kapargatásával. Bemutatta azt is, hogyan készül az őrölt fahéj. Egy földön álló famozsárban, hosszú bottal törik porrá, aztán átszitálják.

Ezt azért feltétlenül ki kellett próbálnom

Lehetett persze vásárolni is a helyben csomagolt termékekből. 

Fahéj minden formájában. Csak a fahéjolaj hiányzik
A legjobban a száradt kéregdarab ízlett. Nagyon lágy, süteményes, karácsonyi íze volt, nem a klasszikus fahéj íz

A sziget után visszacsónakáztunk a szárazföldre és meglátogattunk egy ayurvedikus kertet. Az Ayurveda egy indiai/sri lankai természetgyógyászati módszer, ami azon alapul, hogy különböző típusú embereknek különböző típusú kezelésre van szüksége azonos betegség esetén is.

A fahéj is gyakran használt gyógyszer (magyarul is) fertőtlenítő, csíraölő, immunerősítő, hányinger és emésztési zavarok elleni hatása miatt, de stresszoldó és hangulatot fokozó tulajdonságai miatt is érdemes néha egy csésze fahéjteát megiszogatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése