2014. október 2., csütörtök

ÁllatkákSri Lankán több olyan állat van, amivel már találkoztam utazásaim során. 113 féle emlős él a szigeten, ebből 24 faj veszélyeztetett valamilyen szinten.

Vannak a kertben monitor lizardok, amilyenekkel Szumátrán találkoztam először, és amiket varánusznak szoktak magyarul fordítani, de mint megtudtam, ezek nem varánuszok. A varánusz ugyanis a nyelvével szaglászik, a gyík pedig nem. Mivel a monitor lizard (szabad fordításomban lesőgyík) nem nyújtogatja a nyelvét, az nem varánusz. Lehet vajon iguana a magyar neve?

Mérete általában kb 50 cm plusz a farka


Aztán vannak fekete majmaink a kertben. Fél éjszaka dzsungelhangokat hallatnak, de különben békés szomszédok. Nem lopnak, nem jönnek közel, csak ugrálnak a fákon. És a tetőn néha.Van mongúzunk is a kertben. Ez egy nyestre (vagy görényre) hasonlító állatka. Időnként előjön és kotorászik valamit a medence szélén. Persze mindig akkor, mikor nincs nálam fényképezőgép.

Aztán vannak mókusaink. Picik és vékonykák. Sampath talált egy elhagyott mókusfészket a garázs mellett. Egy bébi volt benne. Az anyját valószínűleg elkapta egy ragadozó.Kiderült, hogy már előző héten is találtak egy fészket. Annak a lakócskáját Sampath felesége, Shari etetgeti.
Ja, meg persze gekkók nélkül nem trópus a trópus. Mondjuk ezek a gekkók abban különböznek az eddigiektől, hogy csendesek. Nem csipognak. A gekkók jó fejek, de életük csupa veszély. 


Elszáradt tetemek a zsanér mellett
Ez történik, ha gyakrabban van nyitva az ajtó, mint csukva...

Találkoztam szkolopendrával is, ami egy páncélos külsejű százlábú és Tahitin azt tanultam róla, hogy nagyon fájdalmas a csípése. Állítólag óriásira dagad a testrész, amit betalál és hetekig nagyon fáj. Általában kókuszpálmáról hullik az ember fejére és ijedtében csíp.

Na, egy ilyen vándorolt be a szobámba. Még jó, hogy Bea észrevette. Ez éjjel rámmászott volna és ijedtében megöl... Így viszont Bea nyírta ki őt. Mire lapátot hoztam, hogy a buddhisták országában békésen és diplomatikusan megtárgyaljam vele távozásának körülményeit, Bea rövidre zárta a kérdést.

A tetem egy 2-3 cm-es darabja (amit szétkalapálódott a harcban) hiányzik a képről. Azért így is szép nagy.

Még jó, hogy ezek a kis szörnyek ritkán tévednek be a lakásokba. Ez is csak úgy került be, hogy behoztam egy kókuszágat az előszobába, ez meg épp az én szobámban keresett menedéket.

Ezen kívül lesznek még Sri Lankán elefántok és egyéb érdekes állatok.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése