2015. április 3., péntek

Ó, a Riviéra


Január végére megérett a költözéssel kapcsolat gondolat. Elkezdtünk tervezni és szervezni. Költözünk Dél-Franciaországba.

Az alap elképzelés az volt, hogy mivel London veszettül drága, szinte bárhol máshol olcsóbban kijövünk havi szinten. A büdzsé tehát a londoni bérelt szoba ára. Ha ennyi pénzért picit nagyobb szobát kapunk valami naposabb helyen, akkor már beljebb vagyunk. Az európai lakásárakat tekintve pedig valószínűleg nem kicsit leszünk beljebb...

Eleinte Marseille környékét nézegettük. Valami kisebb város kéne, ahol minden megvan, de mégis gyalogosan bejárható. Hát Marseille nem ilyen. Akkor Avignon, Aix-en-Provance, Montpellier! Nézegettem a városokról szóló fórumokat, turisztikai leírásokat, közben Hombre a magánszállásos oldalakat (Airbnb, Homeaway) bogarászta. Végre találtunk is egy megfelelőnek tűnő lakást. Dél-Franciaország. Ez OK. Csak kicsit keletebbre. Francia Riviéra. Én nem bántam, mert többször jártam ott és tetszett, de eredetileg nem szerepelt tervben. De hát a tervek azért vannak, hogy irányt adjanak, aztán megváltozzanak, ha kell.




Amikor először jártam Nizzában kb 11 éve, annyira megtetszett a város, hogy még ott helyben elkezdtem kiadó albérleteket nézegetni és arról álmodoztam, hogy majd odaköltözöm. Közben az évek alatt jelentőségét veszítette ez az elképzelés, de most, hogy szóba került, rögtön úgy éreztem, hogy jó döntés lesz.

Hombréra az gyakorolt nagyon mély benyomást, hogy a lakás felszereltségének leírásában szerepelt a playstation. Egy darabig próbáltam még más, hasonlóan kellemesnek látszó lakásokat is látószögébe vonni, de holmi tengerre néző erkélyek nem bizonyultak elég nagy meggyőző erőnek a videojátékkal szemben. 

Így tehát kiválasztottunk egy barátságos, modern berendezésű, másfél szobás lakást a tengerparttól nem messze. Playstationnel felszerelve. Ki is béreltük 6 hétre. 6 hét elég lesz arra, hogy kipróbáljuk, milyen ez az életmód. 

Meg hosszabb ideig nem is érünk rá, mert április közepétől már máshova van repjegyünk...




4 megjegyzés:

  1. Szia Orsi,

    Egy par hete talaltam a blogodra Hataratkelon keresztul (tucsok hangya cikk) es mara fejeztem be mert nekialltam elejetol elolvasni..hat en is az mondom amit masok/mindenki, nagyon jol irsz es nagyon jo, hogy bepillanthatunk a kalandjaidba.
    Valahol irtad, hogy nehez lenne majd gyerekkel az utazast folytatni...de nem lehetetlen, mert (ha mar ismered oket akkor elore is bocs az okoskodasert) a familywithoutborders blog errol szol, lengyel anyuka, nemet apuka 2(mar nem is olyan kis) lany, anyuka ujsagiro apuka fotos, check it out- jo kis blog.Bejartak ok is a fel vilagot mar es kisbabaval kezdtek :)
    csak azert irom, mert korabban irtad, iden babat szeretnel.
    Keep up bloggin, akkor is ha letelepedtek Franciaban, vagy akarhol!
    Udvozletem Manchesterbol
    kenza

    VálaszTörlés
  2. szia!
    komolyan végigolvastad az egész blogot?! hűha :)
    köszi a kedves kommentet és a linket is, majd bogarászom, ha aktuális lesz ;)
    üvdözlet Manchesterbe :)

    VálaszTörlés
  3. Szia! tetszenek a francia írásaid. Sokat voltam én is arra fele. Viszont mostanában gondolkozom, hogy arra felé szeretnék lakni. Nagyon vágyom oda. Esetleg tudsz egy pár oldalt ajánlani, ahol szállást néztetek,illetve albérletet? köszi előre is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha rövid távra tervezel, az Airbnb vagy a Homeaway lehet jó. Ha hosszabb távra, akkor ezeknél olcsóbb, ha ingatlanügynökségnél keresgélsz (ahhoz nem tudok címet, de Nizza utcáin járva temérdek van belőlük). Találkoztam olyanokkal, akik hostelben szálltak meg az első 2 héten, amíg munkát és lakást találtak Nizzában. Olcsó hostel: Pastoral és Antares. Ha tudsz franciául, van egy francia lakótárs kereső oldal is, de nem emlékszem sajnos a címére. Talán google-on megtalálod a francia kulcsszavakkal. Sok sikert a költözéshez! :)

      Törlés