2015. június 4., csütörtök

Eze

2015 április 10.

Öcsémmel elkirándultunk a közeli Eze városkájába, ami - a változatosság kedvéért - egy hegytetőn áll és utcái szűkek és kanyargósak.
A francia riviéra a luxuhotelek és strandok mellett a parfümgyárásról is ismert (Emlékeztek a 90-es évek egyik szappanoperájára, ami Riviéra címmel futott és egy parfümgyáros család életét követte? Én semmire nem emlékszem belőle, csak a témakörre és a címére, de itt egy kis videó, hátha beugrik.)

A nagy parfümkészítők állítólag a riviéra parfümgyáraitól veszik az alapesszenciákat, amelyeket aztán az Orr segítségével drága parfümökké kombinálnak. Az esszenciagyártó cégek Grasse városkájában helyezkednek el, de minden valamire való gyárnak van Eze-ben is kirendeltsége és múzeuma. Itt ugyan csak kisebb folyamatok zajlanak (krémek tégelybetöltése, szappangyártás, stb.) de azért elég sok érdekességet bemutatnak így is, és jóval közelebb van Nizzához, mint Grasse.

A két leghíresebb gyár a Fragonard és a Galimard. Az egyik (azt hiszem, a Galimard) a régebbi, a másik meg a nagyobb. Mindkettő tart ingyenes tárlatvezetést egy halom nyelven (még magyarul is lehet, ha előre jelezzük).

Mi először a Galimardba ugrottunk be, mert az volt közelebb a buszmegállóhoz, de ott nem volt túl készséges a személyzet és a múzeum is egy szobából állt csak. Viszont óriási az üzletük, ahol lehet pénzt költeni.

A Fragonard jobbnak bizonyult. Rögtön ajánlottak tárlatvezetést, és a bolt sem tolakszik az ember arcába. Kicsit jobban odafigyelnek rá, hogy először megadják a parfümgyártásról tanulás élményét és csak utána kapkodjanak az ember pénztárcája után.


A parfümgyártás érdekes dolog. Egy liter rózsaillathoz másfél tonna rózsaszirom kell. De lehet, hogy 100 tonna? Mindegy. Valami elképesztő mennyiség.

Magyarországról is vásárolnak az esszenciakészítők alapanyagokat. Például kamillát. Jó tudni.A körbevezetés után megszagoltattak velünk pár parfümöt, de őszintén szólva és nem szeretem ezeket a parfümöket, mert nem is tart sokáig az illatuk és az én érkékeny vadászorrom kiérzi a kombinációból a gyenge minőséget. Ezért is fogadom kétkedéssel, hogy a nagy parfümházak (Dior, Chanel) valóban innen veszik az alapanyagot, mert ha így van, akkor a saját parfümkombinációik miért nem ugyanilyen gagyik?


Hazafelé indulva rá kellett jönnünk, hogy a busz  két óránként jár csak és épp nemrég ment el, úgyhogy várakozás helyett inkább úgy határoztunk, hogy lesétálunk a hegyról és a tengerpaarton 15 percenként közlekedő busszal megyünk vissza Nizzába. A sétaútvonal egyébként is nevezetes, mert Nietzsche szokott volt erre közlekedni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése