2015. március 25., szerda

Édesburgonya-mánia


Másik nagy felfedezettem az édesburgonya.

Ettem már ilyet párszor Latin-Amerikában és Ázsiában, de mindig köretként. Londonban vettem egyszer egy kilót, mert akciós volt, aztán játszottam vele. (Sosem értettem egyet a "Ne játssz az étellel" szabállyal :-D )

Kipróbáltam levesként, salátaként és sütőben sütve. Íze, színe baromira emlékeztet a sütőtökre, csak hamarabb elkészül és nem baltával kell szeletelni. Úgyhogy nagyon összebarátkoztunk.


Édesburgonya leves

2 db édesburgonya
1 db hagyományos krumpli
1-2 db sárgarépa

Elkészítés

Megfőztem a zöldségeket sóval, borssal. Tettem bele kevés őrölt római köményt, de csak jelképesen. Az egészet leturmixoltam. Ennyi. Pirított baconnel, tejföllel és egy-egy kiskanál almapürével ettük. (Az almapürét az angoloknál a mustárok mellett lehet megtalálni a boltban. 3 napig kerestem. Még véletlenül sem a gyümölcskonzervek közé rejtették.)




Saláta

Ez a saláta viccesre sikerült, mert Hombre eddigre már bátran evett bele bármibe, amit elétettem, és ez volt az egyetlen étel, aminél totál csalódott arcot vágott. De nem azért, mert nem ízlett neki, hanem mert ránézésre teljesen már ételt várt. Utána persze betermelte az egész tál salátát.

1-2 db édesburgonya
1 db alma
tejszín, joghurt, tejföl, majonéz

Megfőztem az édesburgonyát kis kockákra vágva. Mikor kihűlt, összekevertem édeskés-savanykás kutyult szósszal, amihez majonézt, joghurtot, tejfölt és tejszínt használtam. Azt hiszem, tettem bele egy kis friss koriander zöldet is, meg talán az almapüréből is egy észrevehetetlen mennyiséget.

Hombre ránézésre az almát főtt krumplinak, az édesburgonyát meg répának gondolta, így egy sós saláta ízére számított, azért lepődött meg. De aztán már nem bánta a meglepetést.



Sütőben sült édesburgonya


Ez Hombre otthoni receptje. Nem is igazán recept, mert csak annyi, hogy tepsiben meg kell sütni az édesburgonyát. Utána sütőtökként is használható. Mi hal mellé ettük köretként. Nekem nagyon bejött. Persze fénykép erről sincs. :-D


2 megjegyzés:

  1. Próbáld ki a leveseket tejjel, vagy tej-víz keverékkel, még selymesebb tartalmas lesz az íze. De nagyon jó ha kókusztejben főzöd meg és esetleg chilis-gyömbérrel ízesíted. De az édesburgonya + bazsalikom is ízletes leves, persze a burgonya lehet sárgarépa is.... :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kókusztejes érdekesen hangzik... egyszer majd kipróbálom. Köszi :)

      Törlés