2012. április 13., péntek

A szomszéd fűje mindig zöldebb...

... de nem a miénknél.

Avagy látogatás osztrák sógoréknál, ami legalább olyan szép és még közelebb is van, mint Amerika.

Nem korlátozom a szabadságomat úticélokkal. Annyi biztos, hogy estére Halleinbe kell érkeznem (Salzburg körzete), mert ott alszom egy Couchsurfingesnél. 

Reggel indulok Szombathelyről. Kirándulósra veszem a figurát: autópályákat elkerülve, hegyi utakon haladok. Gyönyörű a táj, élmény a vezetés. Hagyom magam a megérzések és a Sors által befolyásolni. Ahol tetszik valami, ott megállok. 




Templomok, várak, panorámák, majd találomra kiválasztom Bruck an der Mur városkáját az ebédszünet helyszínéül. 


Bruck an der Mur kaputorony


Szerencsés döntés. Történelmi városmag, színes, barokk házak, séta a várdombra ódon lépcsőkön, lenyűgöző látkép középkori templomtornyokkal és havas hegycsúcsokkal a háttérben. Csak az ebéd marad el szimpatikus helyszín hiányában.


Hajt az éhség, így alig pár km múlva újra megállok. 

Ismét szerencsés választás: Leoben

Zegzugos utcácskák, barátságos emberek (mosolyognak, rámköszönnek), középkorias hangulat és barokk-klasszicista főtér, ahol aztán egy teraszon végre meg is ebédelek.

Leoben főtér


































Leobenből kikanyarodva egy kupac torony mellett haladok el. 
Mi lehet az? Á, ne álljak már meg minden sarkon. De azért mégiscsak... Na jó. Visszafordulok. 

És megéri. Kiderül, hogy a kedvenc citromos söröm hazájában járok. A Göss-i Apátságban...

Gösser

Délutánra esősre fordul az idő, felhők között haladok, harapnivalóan friss a levegő. Kisebb fotószünetek után este 8 körül érkezem Halleinbe.

Többször jártam már Salzburg környékén, de Hallein eddig mindig kimaradt. A fotók vissza se adják a városka igazi hangulatát. Macskaköves utcák, sikátorok, gyönyörű épületek, patak csobog a járda mellett, virágládák, szökőkutak, dimbes-dombos, kanyargós múltbéli séta. Na és persze ami nem mindegy: ingyen wifi az egész városban :-)


A vendéglátó srác is nagyon jó fej volt. Felajánlotta a lakását, bár ő otthon sem volt. Éjszakai műszakban dolgozik egy idősek otthonában. A munkahelyére ugrottam be átvenni a lakáskulcsot, bemutatkoztunk, lerajzolta, mit hol hogyan a lakásban, aztán megbeszéltük, hogy reggel fél 8ra jön haza és együtt reggelizünk. Addig meg neki jó munkát, nekem jó éjszakát. Említettem már, hogy milyen nagyszerű dolog ez a Couchsurfing? :-D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése