2011. november 17., csütörtök

New York szerdán 0.rész

Úgy döntöttem, irok vmi hasznosat is most már, és elkezdem bemutatni egy kicsit New York másik arcát. Azt, amit nem mutogatnak filmekben. Se a csilli-villi sztorikban (Szex és NY), se a krimikben (NCIS). A hétköznapi New Yorkról fogok irni.
Úgyhogy aki a szaftos sztorikra vár, az a fenti cimmel ellátott bejegyzéseket ugorja át :D
És azé' szerda, mer' csak.

Alapinfók New Yorkról

Szerkezet:
A városnak több városrésze van (kb, mint a budapesti kerületek) (pl. Brooklyn, Queens, Manhattan) és a városrészeken belül vannak kissebb körzetek (mint pl. a XV. kerületben Kiszugló és Nagyzugló) (itt meg Queens-Astoria vagy Manhattan-West Side).
Citynek Manhattant nevezik, ami különben egy sziget. Brooklyn és társai inkább csak lakóövezetnek számitanak. Manhattant 3 egységre osztják: Lennváros, Középváros és Felváros :D

Downtown:
Az utcaszerkezet a belvárosban klasszikus. Nevezzük európai módon kaotikusnak. Rendes utcanevek, sehol egy derékszög vagy párhuzam. Ez volt a város magja. Itt található a jól ismert SOHO (ami egyébként azt jelenti, hogy South of Houston Street, tehát a Houston utcától délre fekvő rész), és van NOHO is (ami meg meglepő módon a Houston Str. North/északi oldala), meg itt van Little Italy és China Town (ahol alig van angol felirat), és Greenwich Village, és persze itt a Financial District a Wall Streeti Tőzsdével és a lebombázott tornyokkal. A Houston utcától északra megunták a hajdani városalapitók az utcanevek kitalálásának fáradtságos tevékenységét, és nagyon kreativan elkezdték beszámozni az utcákat észak felé haladva. A klasszikus európai értékeket képviselők még valószinűleg vitatkoztak egy kicsit anno a modern felfogású városatyákkal, úgyhogy a 14-ik utácáig még akad pár kesze-kusza utca Jane, Bank, Leroy és egyéb elnevezésekkel, de onnantól szigorú matematikai rend uralkodik. Mellesleg onnantól már a Középvárosban járunk.

Midtown:
A 14. ucától a Central Park aljáig tart (59. utca). Itt halad a Boradway, itt van a Times Square, az Empire State Building, a fontosabb pályaudvarok és hires üzletek (Macy's).

Uptown:
A Central Park melletti és a tőle északra fekvő városrész, beleértve Harlemet. Itt található a Magyar Nagykövetség és néhány magyar üzlet is - állitólag. Majd megnézem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése