2011. december 15., csütörtök

Iron(ia)

Tegnap vettem egy csomag vitamint. Általános multivitamin. Minden szükséges cuccból az ajánlott napi adag 100%-a vagy kevesebb van benne.

(Rövid informativ kitérő: itt nincs külön gyógyszertár és külön drogéria. Drogéria kinézetű üzlet van, amit gyógyszertárnak hivnak, és a DM/Rossman kinálatát egyesiti a patikáéval. A legtöbb gyógyszer szabadon vásárolható, és mindenben lórugás mennyiségek vannak. Egy nyomorult lázcsillapitóba is akkora adag hatóanyagot tesznek, ami a Rubophen vagy társai 2-4-szerese. Mikor októberben kicsit lebetegedtem, majdnem 1 órámba telt, mig találtam egy lázcsillapitót, amit nem elefántok számára gyártottak. Végül egy gyerekeknek szánt készitmény hatóanyag tartalma tűnt a legbizalomgerjesztőbbnek.)

Ami még érdekes, hogy minden vastartalmú vitaminkészitményre - igy erre is - rá van irva, hogy a vas túladagolása az első számú gyermek mérgezési ok, ezért biztonsági kupakkal van ellátva. Hmmm. Én gyerekkoromban orvosi utasitásra szedtem a vasat. És ha jól tudom, a vashiány az általános gyerekbetegség nálunk. És ahhoz elég sok vasat kell bevenni, hogy mérgezést kapjunk, mert a máj vidáman eltárolja egy ideig. Sőt. Amig a máj készletei nincsenek maximumon, csak a szükséges mennyiséget engedi át a szervezetnek napi felhasználásra. Mikor a legutóbbi vérképem olyan csodásra sikerült (pont 1 éve a Guatemalai kukoricalepény-kúrám után), a doki a napi vasmennyiség (18 mg) 20-szorosát irta fel (360 mg) napi adagnak. Három hónapra.

Vajon ezek alapján mennyi multivitamint adhatnak itt a szülők a gyerekeknek, hogy első számú mérgezési okkká lépett elő a vastúladagolás???  :-o

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése