2014. február 3., hétfő

Az üveghegyen is túl

Új-Zélandon nem országosan szervezett a szemétszállítás.

Városonként más a rendszer. Van, ahol hetente jön a szemétszállító, és van, ahol a Recycling Center-be (szeméttelep kulturált verziója) kell a háztartásoknak egyénileg elszállítaniuk a hulladékot.

A szelektív hulladékkezelést azzal ösztönzik a szeméttelepek, hogy az üveget, műanyagot és kartont ingyen átveszik - azzal a feltétellel, hogy a delikvens maga szortírozza és helyezi el a gyűjtőterületen. A vegyes h
ztartási hulladékot meg pénzért veszik át. Nem is kevésért. Olyan 1000 forint körül van egy zsák.

Barbie eltévedt az üveghegyen innen...


A hulladéktelepen bármit le lehet adni, ami nem fér el otthon. Persze ingyen. Rozzant biciklit, raklapot, maradék cserepet, mosógépet. Gyakorlatilag bármit, amit ilyen átvevőhelyek hiányában általános európai gyakorlatként az erdőben szokás elhelyezni.



A mindenféle átvett kacatot a telep újra értékesíti. Fillérekért. Vagy épp ingyen elvihető. Na, ez az újrafelhasználás szelleme... Nekem nem kell, de hátha másnak igen. Semmi sem vész kárba.


A "leviszem a szemetet" itt többnyire bolhapiaci látogatássá transzformálódik.



Egész jó dolgokat lehet összegubizni. Én eddig csak egy könyvvel lettem gazdagabb (biciklit, lábosokat és faliképeket nem igazán praktikus a hátizsákhoz csatolni).



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése