2014. február 4., kedd

Beugratós kérdés


Mi Ausztrália fővárosa?


Beugratós kérdés. Mindenki tudja, hogy nem Sydney.

Ki szavaz Melbourne-re?

Hibás.

Az ország fővárosa a soha sehol nem emlegetett (kivéve talán földrajzórákon) Canberra.


A két legnagyobb, legfontosabb város, Sydney és Melbourne vetélkedett a főváros címért, erre a döntéshozók az igazságos ("ha veszekedtek a csokin, egyikőtök sem kap") arany középutat választották. Szó szerint és geográfiailag is.

Canberra helyén egy jelentéktelen kis település volt, de kábé félúton feküdt/fekszik a két rivális között. Nagyjából ezen tulajdonsága miatt nyerte el egy földrésznyi ország fővárosának kitüntetett címét. (Info)



A főváros elnevezése sem volt egyszerű folyamat. 1913-ban ült össze a kormányzóság és próbálta megszavazni a főváros nevét. 764 javaslatból az 'Austral City' 18-at, míg 'Canberra' csak 12-őt kapott.

A javaslatok között voltak elég kreatív ötletek is...

Az ország egyik jellemző fája után 'Eucalypta,' a két jellegzetes állata (kenguru és emu) után 'Kangaremu', lakóinak alkohol iránti elkötelezettsége alapján 'Thirstyville' (szomjasfalu), a kakadufélék helyi nevére alapozva 'Cookaburra' és a legjobb, a legigazságosabb: Az összes fontos ausztrál város nevének egyvelege (Sydney, Melbourne, Adelaide, Perth, Brisbane, Hobart) 'Sydmeladperbrisho.'

A hagyományok szerint Canberra területén az ausztrál bennszülöttek tanácskozásokat tartottak, amit maori nyelven 'Ngambra'-nak neveztek. Ez találkozóhelyet jelent. Az első európai telepes, aki környékre érkezett, kissé angolosította a kifejezést. Canberry (amit kambri-nak ejtettek akkoriban). A ribizli angol elnevezésére  (cranberry) hasonlító szó már könnyebben megjegyezhető volt, mint a maori verzió. Idővel a birtok és vidék hivatalosan is Canberry néven futott, ami az eredeti maori névhez való közelítés szándékával még a XIX. században átalakult Canberra-vá.

A főváros nevének megszavazásakor az eredeti Canberra név jelképezte a maorik és európaiak közös történelmét Ausztráliában, ahogy Ngambra és Canberry ötvöződött egy szóban.

A névadás emlékét minden évben március második hétfőjén ünneplik (Canberra Day).

Még itt leszek. Lehet, hogy majd elnézek oda. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése