2013. május 1., szerda

6 óra a platón


Reggel nyugodtam megreggeliztünk, aztán szereztünk egy kartondobozt. A szállás recepciósát megkértük, hogy írja le lao nyelven Vangvieng nevét. A feliratot nagy betűkkel átmásoltam a kartonra (tökre hasonlít az írásrendszerük az arabra), aztán elindultunk.

Ki kellett menni a városból, hogy hatékony legyen a stoppolás.

Miután kutyagoltunk eleget, megálltunk az út szélén. Az autósok barátságosan integettek, de senki sem állt meg. Meglátták a Vangvieng feliratot és a fejüket fogták. OK, hát nincs közel. Busszal is vagy 6 óra. De attól még a következő faluig elvihetnének.Úgy 15 perc és 4 segítőkész járókelő után rájöttünk, hogy itt az emberek nem értik az autóstop koncepcióját. Mi meg voltunk olyan hülyék, hogy a szomszéd falu nevét nem írtuk ki lao nyelven. Azzal több esélyünk lett volna. Meg akkor is több esélyünk lenne, ha megállnának az autók és elmondhatnánk nekik, mit akarunk.Kitaláltuk, hogy elsétálunk a benzinkúthoz és a tankoló autósokat fogjuk zaklatni.

A dolog be is jött. Persze nem elsőre, de alig 15 perc elteltével begördült egy teherautó, aminek a hátulja nyitva volt és láttuk, hogy egy pasi heverészik bent a bőröndje mellett. Hohhóó! Ahol egy elfér, elfér 3 is!Meggyőztük a sofőrt, hogy el akar minket vinni. Kicsit furán nézett, hogy 2 európai lány egy platón akar utazni több órán keresztül. Zavarodottan mondta, hogy előbb azért nézzük meg a kocsi hátulját, biztosan jó lesz-e. Hogyne lenne jó! Lehet ülni, feküdni, felállni. Sokkal jobb, mint a busz a mini üléseivel.6 órát utaztunk. Igazán mázlisták voltunk, mert ha csak a szomszéd faluig vitt volna valaki, akkor kb másnapra érünk Vangviengbe, így meg már este ott voltunk. Út közben meg kempingeztünk a teherautóban, lábak fent a falon, fejek a hátizsákon. Tiszta luxus a helyzethez képest. A sofőr is jó fej volt, mert direkt a kedvünkért megállt 4 óra elteltével WC szünetre. 

Már nagyon ideje volt. . . : )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése