2013. május 28., kedd

Vérmező


2013. május 21.


A kmer kommunizmus áldozatainak kivégzőhelyére látogattunk el ma.A helyszín 20 km-re fekszik a fővárostól. Annak idején mocsár és erdő volt itt. Ide hozták az éj leple alatt a kivégzendő foglyokat. Óriási hangszórókból egész éjjel zenét üvölttettek, hogy elnyomják a halálsikolyokat. A foglyokat cukorpálma megszáradt levelével (olyan, mint egy kard) vagy baltával végezték ki.
Hogy ne kelljen az életben maradt családtagok bosszújától tartani, minden családtagot megöltek. A csecsemőket egy öreg fa törzséhez csapták a lábuknál fogva. 
A parkká alakított vérmezőn sok helyen ma is előbukkannak emberi csontok a földből, pedig több tömegsírt exhumáltak már. A park arra kéri a látogatókat, hogy ha fogakat vagy csontokat találnak a földön, ne gyűjtsék össze. Eszemben nem lenne összeszedni és hazavinni - azt hiszem.

Az exhumált csontokat egy 19 "emeletre" osztott szentélyben őrzik.Különben meglepően jól szervezett és rendezett a helyszín. Több nyelvű audioguide, térkép, ingyen napernyő. A belépő 5 USD. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése