2013. december 9., hétfő

Állandó lakóhelye: Jurta

2013 december 4.


A furgonban lakó, Hare Krisnás nőről kiderült, hogy csak pár napig lakik autóban. Amíg a jurtáját át nem költözteti az Arany-öbölbe. Évek óta nincs munkája, nem tudná fizetni a lakbért, ezért szerzett egy jurtát, és abban lakik. Ez így elsőre elég nomádnak hangzott, meg egyedülállónak is, de felvilágosítottak, hogy a Golden Bay több jurtalakónak is otthont ad. A "vissza a természetbe" illetve a "vissza a régi szép időkbe, mikor még minden bio volt" elv követői, meg a hippik, jehovák és egyéb szekták tagjai előszeretettel költöznek a bio kertészetek és kézműves termékek központjába, ahol semmi nem furcsa és mindenki nyitott minden alternatív megoldásra.

Persze azonnal felcsillant a szemem, mikor szóba került a jurta, hiszen utoljára lovasíjász korszakomban láttam ilyen ősnomád építményt, és már akkor lenyűgözött az egyszerűsége és praktikussága. Ian és Amnita kicsit tanácstalannak látszott a jurta lebontása és újra felállítása kapcsán, ezért felajánlottam segítségemet. Igaz ugyan, hogy még csak kétszer vettem részt jurtaállításban, de úgy tűnt, már ez is több, mint amit ők magukénak mondhatnak.

Délután el is vonultunk a helyszínre, ahol Amnita jurtája áll.



Az építmény jóval kisebb, mint a közösségi jurták, amiket a lovasíjász találkozón használtunk, ráadásul nem is természetes anyagokból készült a borítása, hanem sátorvászon-szerűségből műanyag ablakkal, de kétségtelenül jurta. :-)

A felépítése - gondolom a mérete miatt - picit más, mint az ősmagyar jurtáké. Itt nincs középen istenfája, ami a tető közepét tartja, de ugyanúgy megvan a füstnyílás. Meg egy extra nyílás a tetőn az extra kályhának a modernizáció jegyében.

Elég gyorsan végeztünk a lebontással. Alig 40 perc volt.

Atlasz, aki az eget tartja. Vagy istenfája. Mindegy. Sokra vittem, ez a lényeg :D

Másnap elszállítottuk a jurtát a Golden Bay-be, ahol Amnita egy ismerőse kertjében kapott teret mobil lakása felállításához. Itt legalább jó közel lesz a Krisna táborhoz, ahova majd átjárhat imádkozni.

Az idő elég szűkös volt a felállításra, mert nekem 5-re már egy másik helyen kellett lennem, de azért Amnita még elszaladt befejezni a déli imáját, amíg mi ki-bepakoltuk az ő cuccait. Jó, ha az embernek vannak segítői. Akik megcsinálnak helyette mindent. De hát az ima fontos. Lehet, nem is sikerült volna felállítani a jurtát, ha nem imádkozik előtte fél órát. Óránként.

Az "építkezés" közben rá kellett jönnöm, hogy a jurtaállítás nem ördöngösség. Kell hozzá egy kis józan paraszti ész, némi logika és szervezettség, aztán, ha még egy összeszerelési útmutató is akad, bárki meg tudja csinálni. Kicsit más a helyzet viszont, ha józan parasztok helyett viráglelkű hippikkel próbál az ember együttműködni.
Ha például nem nyilvánvaló és egyértelmű, hogy ha egy fakarika tartja össze a 20 tetőgerendát, akkor az a karika le fog esni, amint eltávolítom a gerendákat belőle. És ha csak egy oldalról kezdem leszedni a gerendákat, akkor a karika el fog billenni és eltöri a még benne rögzített faalkatrészeket a súlya miatt.
Meg ha a jurtát összetartó zsinór nem elég feszes, akkor az arra illesztett tetőgerendák le fogják húzni a súlyukkal és billegni fog az egész tetőszerkezet. És ha feszül a falat borító vászon, akkor kisebbre kell venni a jurta kerületét, nem nagyobbra. Meg ilyenek.



Érdekes tapasztalat volt...

Mondjuk halálra röhögtük magunkat, mikor Mekk Mesterre emlékeztető ötletek kerültek elő. Hogy például építsük meg először a tetőt, mert úgyis lóg az eső lába, legalább nem ázunk majd meg, amíg a falat felhúzzuk :-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése