2013. december 30., hétfő

Glenorchy, avagy Ez becarás!

2013 december 27.


Még egy csodás nap. Nyári meleg, sehol egy felhő. Kirándulóidő.


Kis társaságunk belevetette magát a következő út-állomás megszervezésébe. Ki ki a magáéba.

Részemről a következő szállás már megvolt, viszont Glenorchy meglátogatása még listán volt a környéken, így én azzal foglaltam el magam. Glenorchy egy aprócska település Queenstown-tól egy órányira, a Wakatipu-tó partján. Számos filmet forgattak itt. Többek között a Gyűrűk urát és Narniát.

Már az odavezető úton beájultam a látványtól.





Értem én, hogy oldott ásványok vannak a vízben, de akkor is... EZ A SZÍN... És a tükröződés...


Glenorchyba megérkezve jól meglepődtem, hogy nem találtam turista infó irodát. Az mindig mindenhol van. Persze kibírok egy napot térkép nélkül is, csak hát nehogy lemaradjak valami látványosságról. 



Találtam egy kis fél órás túraútvonalat a folyó árterében. Voltak ilyen giccses tájképek, meg fekete hattyúk. 





Meseszerű, nem? Nem lepődtem volna meg, ha egy nagy lábú, kis emberke jelenik meg gyűrűvel a kezében, vagy ha hozzám szól teszemazt az egyik fa.




De Hófehérke mostohájának felbukkanása is jogos lett volna. Tükröm, tükröm...


A kis séta után elindultam felfedezni a város környékét. Láttam egy iránymutató táblát, miszerint a Paradicsom (nem a zőcség) innen közelíthető meg. A térképem szerint mondjuk Glenorchy után nincs semmi. Még út sem. De mint tudjuk, a Mennyországba vezető út nincs kikövezve. :)

Elkezdtem stoppolni. Fel is vettek. Rendes autó volt. Se szárnyak, se izé. Biztos nem közvetlen járat.

Elvittek vagy 10 km-re, ahol egy újabb tábla jelezte, hogy a Paradise még 26 km innen. Meg mellesleg a Routeburn Track (aminek az egyik végén kicsit túráztam) innen indul. Vagy ide érkezik. Honnan nézzük, ugye. Csupán 19 km innen. De nem paradicsomi irányba. Mivel nem volt se térképem, se infóm a Paradicsomról, a könnyebb utat választottam és elkanyarodtam a fuvarosommal Routeburn irányába. Ott aztán én kiszálltam, ők meg továbbmentek még 21 km-t. Még jó, hogy a térkép szerint itt már utak sincsenek. Azért elég sok opció van, ha az ember el akar tévedni.



Kicsit beszívtam a végállomásommal, mert nem volt távolság az útjelző táblán. Elkezdtem gyalogolni, de olyan volt, mint az alföldi rónán Petőfi idejében. Olyan végtelen semmi. Utólag megtudtam, hogy 9 km lett volna. Még jó, hogy visszafordultam. Mivel autók nem nagyon jártak a poros úton, úgy döntöttem, hogy két irányba stoppolok. Tökmindegy merre megyek, ráérek, csak ne itt süljek meg a napon.

Végre egy jármű! Azért a táj szép :)

Egy idősebb házaspár vett fel. Épp a Routeburn túra elején (vagy végén) tették ki a lányukat és majd 3 nap múlva mennek érte a túraútvonal végére (vagy elejére) Milford-ba. Most pedig Glenorchyba tartanak. Tökéletes.

Útközben kis kitérőt tettünk Kinloch irányába, ami innen még 9 km volt ellenkező irányba.

Tóparti idill

Glenorchy felé menet kiderült, hogy a házaspár Queenstown-ba megy vissza egy rövid kávészünet után. Tökéletes. Másnap pedig Invercargill-be tartanak. Ahová én is! Ez milyen mázli! És persze felajánlották, hogy másnap értem jönnek és levisznek. Akkor ez most a Paradicsom? :D


Én, a kaméleon :D


3 megjegyzés:

  1. Na ne csináld ezt, így az én utolsó napján fel kell vegyem az újévi fogadalmak közé "a kivándorlom a giccses színek országába" című fejezetet is :-D
    Tényleg gyönyörű!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem, felvetted :D
      A "leszokom a dohányzásról" meg "többet sportolok" stb úgysem működik soha :D

      Törlés
  2. én=év (nem aludtam eleget :-D)

    VálaszTörlés