2013. október 26., szombat

Dunedin

2013 október 20-21.


Dunedin egy skót város. Még a neve is skót. Valamelyik skót nyelvjárásban ugyanazt jelenti, mint Edinbourgh, vagyis Vár a sziklán. Vagy mondjuk szépen magyarul: Fellegvár.

Ez az egyik legrégebbi város Új-Zélandon. Mivel a földrengések többnyire elkerülik, a legtöbb Viktória korabeli ház még épen áll.

A legimpozánsabb épület a flamand reneszánsz stílusban épült Főpályaudvar, ami kétféle helyi kőből készült, és úgy néz ki, mint egy kastély.Belső tere a pesti bérházak fénykorát idézi.Másik nagy kedvencem a Fiúiskola, ami a város melletti dombok egyikén magasodik csipkés tornyaival.Az egyetem központi épülete sem marad szégyenben. Patakparton, zöld mező közepén, fákkal körülvéve nyújtogatja szászos tornyocskáit. Középkor, Európa, főtéri óratorony. Nem olyan?Dunedin főutcája, a George Street, ami az Oktagon után Prince Street névre hallgat, több szép épületet és templomot sorakoztat még fel.

Ennél is több van éttermekből. A kiwik szeretnek enni és szeretnek jót enni. Ehhez igazodik a kínálat. Nemzetközi konyhák teljes palettájából lehet ebédet választani. Itt senki nem marad éhen. A csórók (mint én) meg mehetnek a mekdonáldcba 5 dollárért menüt enni.

Dunedin egyeteme az egyik legnagyobb és legrégebbi, így a város tele van diákokkal. Akik időnként hobbiból, meg a házibuli csúcspontjaként gyakran felgyújtják a kanapéjukat a ház előtt. Legalább nem unatkoznak az éjszakás tűzoltók... :-D

Cipő a fán. Nemzetközi dekoráció


Ezt leszámítva a város végtelenül békés és hangulatos, de megvan benne minden, ami egy nagyobb város kényelmét adja.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése