2013. november 19., kedd

Maori lagzi

2013 november 7.


Úgy tűnik, a szerencse kísér utamon, ha helyi népszokásokról van szó.

Eddig szinte minden országban, ahol jártam, sikerült esküvőn vagy temetésen vagy hasonló eseményen részt vennem. Itt, Rarotongán egy esküvőre cseppentem be...

Thomas egyik ismerőse, akivel futólag találkoztam, később megint keresztezte az utamat, és ahogy beszélgetésbe elegyedtünk, meghívott egy esküvőre. A pasi különben egy szállodalánc tulajdonosa és az egyik hoteljében tartják az esküvőt.

A buli épp arra a napra esett, amikorra a repjegyem is szólt, de mivel a gépem csak éjfél után indult, simán elmehettem az esküvőre előtte.



Mivel Sam ellenőrizte az előkészületeket, már kora délután odamentünk a helyszínre.

Tipikus tengerparti esküvő készült. Virágok, homok, strandpapucs.




Az ifjú pár igazán ifjú volt. Alig 20 évesek, de már 3 gyerekük ott rohangált a vendégseregben. Mindketten Cook-szigetekről származnak, de Új-Zélandon élnek. Ahogy a családjuk nagy része is. Éveket vártak arra, hogy minden családtagot össze tudjanak szervezni és együtt lehessenek az ősök földjén.

A ceremónia egy maori invitálással kezdődött, ahol egy indián kinézetű srác hívogatta a házasulandókat és a kísérőiket maori nyelven. Olyan volt, mint egy esőtánc.




A menyasszony és a koszorúslányok bevonultak, aztán a pap elkezdte a szertartást. Maori nyelven. A virágok alatt. Virágos ingben.



Minden díszlet és szereplő piros-fehér ruhában volt.

Jött a fényképezkedés, aztán pár ima-ének. Ezután hamarosan asztalhoz ült a nép a vacsorához. Jó pár pohárköszöntő után "ika mata"-t, nyers halból készült salátát, mindenféle sültet, taro gyökeret, salátákat, tésztákat lehetett enni.




Vacsora után 3 kislány (8-12 éves) hastánc bemutatót tartott. Elképesztően jól nyomják!



Tömeges tánc nem volt, mint a magyar lagzikon, de azért ők is beittak, amennyire illik :-)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése