2013. június 15., szombat

Georgetown, Malájzia


2013 június 12.


Malájziába nem kell vízum. A határátkelés gyors és zökkenőmentes. Kiléptetés, pecsét, beléptetés, pecsét, ennyi. Ingyen.

Malájzia alapvetően 2 részből áll. A Thaiföldtől délre fekvő csücsökből és a Borneó északi részén elterülő területekből. Van pár kisebb sziget is a partok mentén.



Fővárosa Kuala Lumpur. 

Két kulturális világörökségi helyszínnel rendelkezik az ország. Mindkettő koloniális város. Az egyik Georgetown, melyet a Kelet-Indiai Társaság alapított az 1700-as évek végén, és a brit gyarmati időket reprezentálja, a másik Melaka, mely a maláj szultánság fontos városa volt a 15. században, majd holland és  portugál kereskedők kezébe került.

Mindkét város a multikulturális örökség és történelem szép példája. 


Georgetown a Penang nevű szigeten található, ahova komppal vagy egy elképesztően hosszú hídon lehet átjutni. A komp Butterworth városából indul. Csak az odaúton kell fizetni (negyed dollár), a visszaút ingyen van.

Georgetown neve mellett az autópálya jelzésénél 2 kis napernyőt ábrázoltak.
Először azt hittem, valami híresen szép strandja van. Aztán megláttam a hidat. Jah. Ez volt a 2 napernyő :D


Georgetown-ban békésen él egymás mellett évszázadok óta a kínai, arab és indiai lakosság. A mecsetek, pagodák és szentélyek jól megférnek a keresztény templomokkal. Az indiai éttermek mellett kínai piac és büfék, reaggie bár sorakozik. Az utcán fejkendőben sétáló nőkről avatatlan szem meg sem mondja, hogy muszlim vagy indiai hagyományt követnek-e (vagy indiai muszlim?).










A házak többsége 17-18-ik századi. Kereskedők lakásai, üzletek, éttermek váltják egymást a hangulatos utcákon -  máig is eredeti állapotukban. Nagyon tetszett.





Az épületek szépek, szinte a múltban érzi magát az ember, ahogy az indiai negyed vagy a kínai negyed kis utcáin sétál. Leszámítva az autókat. Rettenetesen sok autó van és borzasztó a zaj. Georgetown az ország egyik legnépesebb városa.



A szálláshelyek elég drágák, a színvonaluk viszont alacsony, az autók zajától reggel nem lehet aludni, éjjel meg a kocsma és diszkó zavarja a pihenést. Reggel 7-kor kezdtem a városnézést. Délre végeztem. Kis filozofálás után úgy döntöttem, hogy az eredetileg tervezett reggeli vonat helyett (amiről láthatnám a történelmi vasút minden állomását), inkább elmegyek innen az éjszakaival. Hiába szuper a kaja a városban (és fillérekért), már nem tudok merre menni, ahol még nem jártam (és ami érdekel). Legjobb lesz, ha odébbállok.

Így reggele Kuala Lumpurban leszek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése