2013. október 15., kedd

De miért Franz Josef?



Eléggé foglalkoztatott a kérdés, hogy miért Ferenc Józsefről neveztek el egy gleccsert Új-Zélandon. 


Volt az uralkodói családban kalandor, de ködös emlékeim szerint ő Afrikában kóborolt inkább. Vagy ha jobban belegondolok, ő sem ott kóborolt, csak támogatta a kóborlókat. Rudolf trónörökös (Ferenc József fia) lelkes természettudós volt és nagy támogatója Teleki Sámuelnek, aki Afrikában kalandozott, és az általa felfedezett két tavat Rudolfról és Rudolf feleségéről, Stefániáról nevezte el.

De Ferenc József egészen biztosan nem járt a Csendes-óceánon gleccsert mászni...

Gyorsan utánajártam...


Az UNESCO védelem alatt álló, Világörökség részét képező gleccser eredeti maori neve Ka Roimata o Hine Hukatere. Magyarul: Hinehukatere könnyei.

A legenda szerint Hinehukatere egy bátor maori lány volt, ki imádott sziklát mászni. Félénk szerelmét is rávette, hogy tartson vele néha. A fiú követte őt, hogy vele lehessen. Egy alkalommal a srác lezuhant és szörnyet halt. Hinehukatere könnyei elárasztották a völgyet, az istenek pedig megfagyasztották a könnyeket, hogy mindig emlékeztessék a lányt a nagy szerencsétlenségre.


Az európaiak közül Leonard Harper, angol utazó volt az első 1852-ben, aki átkelt a szoroson (Harpers Pass) és megpillantotta a gleccsert. Az angol uralkodó tiszteletére Victoriának keresztelte. A Fox gleccsert pedig Albertnek. Szintén hasonló okból.

13 évvel később az osztrák utazó, Julius von Haast járt erre és az ő uralkodója tiszteletére átnevezte a gleccsert Franz Josef-re. A véletlennek köszönhető (vagy az angolok iránti ellenszenvnek?), hogy az osztrák név ment át a köztudatba.

Haast különben több helyet is kénye-kedve szerint átnevezgetett Új-Zélandon, holott nem is ő fedezte fel őket.

1872-ben az új-zélandi miniszterelnök, Sir William Fox látogatott el a gleccserekhez és megtetszett neki az egyik, ezért indítványozta, hogy nevezzék el róla. Nem volt ellenvetés. Legalábbis nem elég...

Ha ez itt ilyen könnyen megy, lassan ideje lesz elnevezni valami hegyet-völgyet-tavat-folyót Bográcsgulyásnak.




1 megjegyzés:

  1. Megtaláltam a kalandor trónörököst. Rémlett, hogy volt a családban igazi utazó is, csak nem ugrott be, ki.
    http://mult-kor.hu/20130306_kannibalokkal_uzletelt_a_vilagutazo_habsburg_tronorokos

    VálaszTörlés