2014. március 3., hétfő

Hogy kenyeretek barna, e miatt?


Jön a FEKETE KENYÉR receptje.



"Miért aggódol, lelkem jó anyám,
Hogy kenyeretek barna, e miatt?
Hisz meglehet: ha nincs idehaza,
Tán fehérebb kenyérrel él fiad.
De semmi az! csak add elém, anyám,
Bármilyen barna is az a kenyér.
Itthon sokkal jobb ízü énnekem
A fekete, mint máshol a fehér."




Először is pár hasznos tudnivaló:

A búzaliszt több gyúrást igényel (kb 20 perc), míg a rozslisztet épp csak össze kell keverni (5 perc).
A búzakenyérhez több víz kell (55-60%). A rozsliszthez elég 40-50%. Mármint a tészta mennyiségéhez képest.
A tészta a 27 fokot szereti.




Hozzávalók (kb 1 kg) árpamalátás fekete kenyérhez:

20 dkg kovász (sourdough)
40 dkg korpás liszt (whole meal)
30 dkg vegyes gabonamagvak (mixed grain)
6 dkg őrölt, pörkölt árpamaláta (dark barley malt)
2 dkg só
kb fél liter víz

  1. A kovászt javasolt sütés előtt kb 6 órával megetetni.
  2. A hozzávalókat össze kell gyúrni, aztán pihentetni 30 percig. Szobahőmérsékleten. 
  3. Ezután kicsit át kell gyúrni (fél perc se) és vekniket formázni. A pékségben ennél a lépésnél szokták 800 grammos adagokra darabolni a tésztát. Ez még nem a végső forma lesz, úgyhogy mindegy, hogy néz ki.  Most fog 35 fokon 20 percig pihenni a tészta.
  4. Ha jól kipihente magát, végre lehet a végső formájára alakítani. A végső formára alakítást a pék úgy csinálta, hogy kézzel kilapítgatta a vekniket, behajtotta a szélüket (mintha töltelék lenne bennük) és gyúró mozdulattal feltekerte őket. A kis veknik mehetnek megint a 35 fokos helyiségbe. 2-2,5 órán át kell keleszteni.
  5. Ha megkelt, 180-190 fokos sütőben 40-45 perc alatt lehet megsütni. Ez az idő a 800 grammos veknikre vonatkozik!
Árpamaláta
Én különben ezt reggelente kávé helyett ittam. Olyasmi, mint a Maci kávé. És jó a vesének.


Darabolásra és első formázásra várva
(Ha valaki nekiáll megsütni, és nem  ilyen színű a tésztája, no para. Itt szerintem nem épp azt a tésztát fényképeztem le.
A színe lehet más, de állagra ilyen.)
Végső formázás
Szélek behajtva, hengerítés

Végső alakzat a kelesztésre várva

U.I. Ha valaki nekiállna megsütni, kérem, jelezzen vissza, hogy milyen lett. Köszi!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése