Jön a FEKETE KENYÉR receptje.
"Miért aggódol, lelkem jó anyám,
Hogy kenyeretek barna, e miatt?
Hisz meglehet: ha nincs idehaza,
Tán fehérebb kenyérrel él fiad.
De semmi az! csak add elém, anyám,
Bármilyen barna is az a kenyér.
Itthon sokkal jobb ízü énnekem
A fekete, mint máshol a fehér."
Először is pár hasznos tudnivaló:
A búzaliszt több gyúrást igényel (kb 20 perc), míg a rozslisztet épp csak össze kell keverni (5 perc).
A búzakenyérhez több víz kell (55-60%). A rozsliszthez elég 40-50%. Mármint a tészta mennyiségéhez képest.
A tészta a 27 fokot szereti.
Hozzávalók (kb 1 kg) árpamalátás fekete kenyérhez:
20 dkg kovász (sourdough)
40 dkg korpás liszt (whole meal)
30 dkg vegyes gabonamagvak (mixed grain)
6 dkg őrölt, pörkölt árpamaláta (dark barley malt)
2 dkg só
kb fél liter víz
- A kovászt javasolt sütés előtt kb 6 órával megetetni.
- A hozzávalókat össze kell gyúrni, aztán pihentetni 30 percig. Szobahőmérsékleten.
- Ezután kicsit át kell gyúrni (fél perc se) és vekniket formázni. A pékségben ennél a lépésnél szokták 800 grammos adagokra darabolni a tésztát. Ez még nem a végső forma lesz, úgyhogy mindegy, hogy néz ki. Most fog 35 fokon 20 percig pihenni a tészta.
- Ha jól kipihente magát, végre lehet a végső formájára alakítani. A végső formára alakítást a pék úgy csinálta, hogy kézzel kilapítgatta a vekniket, behajtotta a szélüket (mintha töltelék lenne bennük) és gyúró mozdulattal feltekerte őket. A kis veknik mehetnek megint a 35 fokos helyiségbe. 2-2,5 órán át kell keleszteni.
- Ha megkelt, 180-190 fokos sütőben 40-45 perc alatt lehet megsütni. Ez az idő a 800 grammos veknikre vonatkozik!
Árpamaláta Én különben ezt reggelente kávé helyett ittam. Olyasmi, mint a Maci kávé. És jó a vesének. |
Darabolásra és első formázásra várva (Ha valaki nekiáll megsütni, és nem ilyen színű a tésztája, no para. Itt szerintem nem épp azt a tésztát fényképeztem le. A színe lehet más, de állagra ilyen.) |
Végső formázás Szélek behajtva, hengerítés |
Végső alakzat a kelesztésre várva |
U.I. Ha valaki nekiállna megsütni, kérem, jelezzen vissza, hogy milyen lett. Köszi!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése