2014. március 29., szombat

Sentosa, a tetővel fedett sziget

2014 március 18.


Szingapúrban még első látogatásomkor "kivégeztem" a turisztikai látnivalókat, a második alkalommal sort kerítettem a maradék érdekességre (lézershow, Marina Sands kilátó) és a korábbi füstfelhő miatt nem látszó épületekre is, így mostanra - mondhatnám - semmi nem maradt. 

Ráadásul egész héten, amíg ott voltam, ömlött az eső.

Ezt az esőt nem úgy kell elképzelni, mint egy átlagos európai csapadékot. Inkább hasonlít egy szabadtéri, egész város lefedő, nagy teljesítményű, langyos zuhanyra. Igazi trópusi zuhi. Hirtelen jön és bőrig áztat. Aztán újra süt a nap, elpárolognak a tócsák és a földrajzórán tanultak demonstrálásaként a felhőben gyűlő pára ismét lezúdul. Naponta többször.

Szingapúri barátom elmondása szerint az ilyen, pontosan 6 napig, hétfőtől szombatig tartó esőzések a nem esős évszakban - nem hivatalos információk szerint - mesterségesen megindított zivatarok. Állítólag helikoptereket küld a kormány a felhőréteg fölé, valami vegyszert szórnak le, ettől a felhők "kifakadnak". Állítólag azért csinálják, mert a több hónapig tartó szárazság miatt nagyon megnő a sziget vízfogyasztása és áramfogyasztása (légkondik), és mivel korlátozottak a szigetállam erőforrásai, ezzel spórolnak. A titkos információt egy barátjától tudja, aki politikai körökben is mozog. Gondolom, a barát is csak valakitől hallotta. De simán el tudom képzelni, hogy igaz lehet. Arra is felhívta a figyelmemet, hogy nem kifejezetten előnyös a bőrömnek és hajamnak, ha ez a fajta eső közvetlenül éri... Hűha! Akkor jobb lesz nem megázni!


Hiába volt esernyőm, az a durvább zivataroknál nem sokat ért, úgyhogy próbáltam mindig tetőközelben maradni.

Ami Szingapúrban könnyebb, mint gondolná az ember...

Mivel az ilyen trópusi esők elég gyakoriak (akár mesterséges, akár nem), a legtöbb forgalmas helyen tetők fedik az utcát. A busz végállomása például jó 500 méterre van a metró bejáratától, de végig tető alatt vezet oda a járda.

Egyik nap rávettem magam, hogy megkockáztassak egy alaposabb elázást, és elmentem megnézni a Kaszinószigetet. 


Sentosa szigete Szingapúr mellett található és ez a lakosok kedvenc rekreációs helyszíne. Hotelek, parkok, bevásárlóközpont, kaszinó, sportpályák és homokos tengerpartok sorakoznak rajta. Megközelíthető vonattal, busszal, libegővel és gyalog. Van belépő, de csak 1 dollár.

Pazar kis hely, és még az esőtől sem kell tartani, mert az épületek közötti terek jó része felett üvegtető figyel.



Egy egész napot el lehet szöttyögni a szigeten. 

Az Universal Filmstúdió élményparkjában filmek díszletei és szereplői között kószálhat és fényképezkedhet az ember (nem olcsó belépőért)....


... vagy Egér a Marson stílusú fák tövében édességet majszolhat...


... vagy meg lehet nézni a Merlion (Szingapúr jelképe) ikertestvérét...


... és dizájner változatát...



... vagy ha épp nem esik az eső, el lehet sétálni a sziget másik végére, ahol a strand található...



... útközben megpihenve a mozaik-kígyó mentén...


... esetleg a mű cseppkőbarlang és mű vízesés környékén "kirándulni".



Jópofa program Sentosa szigete, ha van az embernek egy felesleges fél napja Szingapúri látogatása során.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése