2013. szeptember 2., hétfő

Sajtüzem

2013 augusztus 31 - szeptember 2.



A tehenészet mellett a családnak van egy sajtüzeme is.



Eredeti elképzelésem az volt, hogy majd a sajtüzemben végzek önkéntes munkát, de kiderült, hogy ott most nincs szükség kisegítőre, így maradt a bocis meló.

Ami kedves munka, de naponta többször elgondolkodtat. Mármint, hogy mi a fenét keresek én itt. Mert utálom, ha koszos a ruhám, nem érzem komfortosan magam bocinyállal fedve és leszakad a gerincem a tejesvödrök cipelésétől. Ráadásul csak két és fél hónapom van Új-Zélandra. Jobb lenne, valami értelmesebbel tölteni az időmet. Vannak hostelek, ahol ugyanígy lehet önkénteskedni szállásért, de az legalább városban van és turistáskodhatok is. Mert itt nem bírom elhagyni a farmot, hogy körülnézzek a vidéken.

Szóval, ha legalább a sajtgyártást láthatnám, lenne értelme a farmerkedésnek.


Úgyhogy érdeklődőként bekuncsorogtam magam a sajtüzembe.

Első nap Tony volt a mentorom, aki Hollandiából érkezett 46 éve, mikor még annyi volt a bevándorlás, hogy "jönnék dolgozni Új-Zélandra" - "gyere". Tony a holland gouda és edami specialistája. Annyira, hogy Jake-kel, a sajtmesterrel olyan érett edamit kreáltak, ami már 2 éve aranyérmes az új-zélandi sajtversenyen. Jake a házigazdám, Tim öccse, és ő van a legmélyebben elmerülve a sajtkreálásban.

Tim másik öccse, Jesse szintén sajtozik, ő a mosott kérgű büdi sajtok specialistája.

Egy kellemes délutánt töltöttem el a sajtüzemben Tonyt interjúztatva a sajtgyártás titkairól, közben segítettem neki sajtot csomagolni a hétvégi kézműves piacra. Lemértük, vákuumoztuk, felcímkéztük. Én mindezt tiszta kézzel, tehénszar nélkül. Tiszta mennyország volt.

Közben persze végigkóstoltam a sajtremekeket, meg figyelemmel kísérhettem a sajtforgatás és polctakarítás rejtelmes folyamatát : )

Másnap Jesse-t boldogítottam, aki Reblochon típusú mosott kérgű sajtot készített. A már ismert folyamat zajlott le előttem: pasztörizálás, baktériummal beoltás, tejoltó hozzáadása, alvasztás, vágás, alvadék zsugorítása, formákba helyezés, préselés. Úgy 3 órán keresztül lábatlankodtam az üzemben és szívtam magamba az információkat. Közben, amíg a tej alvadt, megnéztem, hogyan mossák a mosott kérget.

Következő nap megint Tony volt a soros és részt vehettem a fokhagymás-metélőhagymás holland sajt készítésében. Új technikát is tanultam. Itt nem simán melegítik az alvadékot, hanem forró vizet adnak hozzá, vagyis "mossák". Ráadásul pár apró kis extra művelet is belekerült a folyamatba, ami csak holland sajtokra jellemző és máshol nemigen láthattam volna. 

Holnap mozzarellát gyártunk Jake-kel.

Így, hogy napi 2-3 órát hasznos dologgal is töltök, már nem annyira gáz ez a farmerélet. De azért folyamatosan a "menekülési" terven dolgozom....



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése