2013. szeptember 16., hétfő

Vendégségben az ördögnél

2013 szeptember 10.


Rotorua mellett található Wai-o-tapu, ami tabu vizet jelent maoriul.

Itt minden nap 10 óra 15 perckor kitör egy gejzír. Ez elég valószínűtlenül hangzik, úgyhogy meg kéne nézni.


A belépő itt is húzós, de bele kell törődnöm, hogy Új-Zéland komolyan veszi a turizmus GDP növelő hatását és keményen megnyomja a ceruzát, ha árképzésről van szó. 7000 Ft-ot kértek a belépőért.... (Még jó, hogy a szállás meg a közlekedés ingyen van :D )

CS vendéglátómnál ismerkedtem meg turista-kollégámmal, Camille-lal, akivel együtt mentünk vendégségbe a pokolba.

A kirándulás azzal kezdődött, hogy megnéztük a gejzírt, aztán körbejártuk az ördög lakását.

A gejzír barátságosan füstölgött, amíg a nézők gyülekeztek a színház-szerű nézőtéren. Kíváncsian vártuk Camille-lal, hogy vajon pontos lesz-e a kitörés. Meg hogy egyáltalán hogyan lehetséges, hogy egy természetes dolog ennyire pontos.Aztán minden kiderült, mikor megjelent egy ürge a "színpadon" mikrofonnal. Na neeeee!Az is kiderült, hogy a környéken dolgozó fegyencek fedezték fel a látványosságot, mikor ide jöttek a meleg vízhez ruhát mosni. Egyikük szappant dobott a gejzírbe, mire az elkezdett forrongani és percek múlva 20 méter magasra tört. Kicsit csalódás volt, hogy nem "igazi" gejzírt láttunk, hanem mesterségesen idézik elő a kitörést, de majd max elmegyek Izlandra és megnézek pár igazit élőben.

Videó (itt bugyog & itt kitört) a kitörés pillanatáról, ha érdekel valakit. (Nyomorult a kamerám, de azért a lényeg látszik.)A gejzír után körbejártuk a füstölgő, kénköves poklot, ahol forró vízben főnek az bűnösök.

Az ördög otthona

Csupa utóvulkáni, kénesen büdös és kénesen sárga lyuk és tó.


Pokol kráter

Az ördög fürdője

Neonsárga tó

Az ördögtől átmentünk a szomszéd sártengerhez, ahol egy teljes tónyi sár fortyog és bugyog.
A végén még megkerestük azt a helyet, ahol belépődíj nélkül lehet fürdeni a forró iszapban és a forró vízben. Ezt turistáknak nem reklámozzák, de az egyik stoppolós fuvarosom mesélt róla. Mire nem jó a stoppolás... : D
Isteni (vagy ördögi?) volt a forró víz, ahol a helyi patak belecsordogált és lehűlt 40 fok körülire. A falról lekapart fehér iszappal kentük be magunkat és nagyon finom lett a bőrünk tőle.

Ennél természetesebb gyógyfürdőt nehéz találni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése