2013. július 21., vasárnap

Prambanan és Borobudur



Jáva két UNESCO világörökségi helyszíne. 
(Van még egy, a jávai előember régészeti lelőhelye, de arról majd később.)


Prambanan

Először Prambananba látogattam el.



Prambanan az egyik legfontosabb hindu építmény Indonéziában.

A Mataram királyság idején épült, a IX. században. Egy évszázaddal később a királyság átköltözött Jáva keleti részére, és ezzel a templom jelentőségét vesztette. Egy földrengés megrongálta a XVI. században.  1930-ban fedezték fel újra és kezdték renoválni. 


A legenda szerint úgy és azért épült, mert egy jómódú férfinak, Bandung Bondowosonak megtetszett Prabu Boko király lánya, Roro Jonggrang, és feleségül akarta venni. A hercegnő azonban nem akart hozzámenni Bandunghoz, és ezért azt a feltételt szabta, hogyegy éjszaka alatt építsen neki a férdi 1000 toronyból/szoborból álló templomot. Ha napfelkeltére elkészül, hozzámegy.
A férfi tudta, hogy egyedül ezt nem tudja véghez vinni, ezért meditálni kezdett és a szellemvilágból szólított magához segítőket. Az építkezés jól haladt, simán el is készültek volna hajnalra. Ezt látva a hercegnő segítőket hívott és akkora tüzet raktak keleten, hogy a vőlegény-jelöltet segítő démonok azt hitték, a nap kel fel, ezért abbahagyták a munkát és eltűntek. 
A hercegnő felébresztette a kérőt a meditációból és közölte vele, hogy nem állta ki a próbát. 999 torony már állt. Mikor a férfi rájött, hogy a lány a csalt és átverte, mérgében átkot mondott és a hercegnőt toronnyá változtatta. Így lett meg az 1000 torony/szobor.



Borobudur

Borobudur buddhista épület

















A legnagyobb templom a világon. 35 méter magas, 119 m széles és 14.161 nm. Több, mint 2.000.000 andezit kőtéglából áll. 32 db oroszlánszobor és 504 Buddha szobor található a templomban.

Nevének eredete nem világos. Boro szanszkrit nyelven (byara) templomot jelent. Budur erősen hasonlít a balinéz "beduhur" szóra, ami hegyet jelent.



Az egyik oroszlán

A szentélyek meglátogatásakor illik tradicionális ruhát viselni, ezért a turisták mindig kapnak batikolt sarongot, amit szoknyaként kell hordani. Akkor is, a különben hosszú nadrág van az emberen.




A templom legfelső szintján sztúpák állnak. 

Mindegyikben egy-egy embernagyságú Buddha szobor üldögél és meditál. 

A kéztartásuk más és más. Jelentésük is különböző: szeretet, meditáció, hit, tanítás, stb.


A buddhista koncepció szerint a templom az Univerzum másolata. 

Az emberi élet 3 spirituális szakaszát tudjuk lekövetni, ha a javasolt módon, a Pradaksinát követve járjuk körbe a templomot. (Nyilván a második kanyar után elvesztettem a fonalat, aztán már azt sem tudtam, hol jöttem be, olyan egyforma volt az egész. De azért szorgalmasan keringtem.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése