2013. július 19., péntek

Vallások



Indonéziában a vallás nagyon fontos.

Hat fő vallás van. Ezek a hivatalosak. A hivatalos azt jelenti, hogy ebből az hatból lehet választani, ami bekerül a személyi igazolványba.

  • Muszlim (88%)
  • Protestáns (7%)
  • Katolikus (3%)
  • Hindu 
  • Buddhista
  • Konfuciánus


Ebből kötelező választani. Az ateizmust és a tartózkodást (agnoszticizmus) nem fogadják el választásként. 

Annak ellenére, hogy kötelező, az emberek mégis szívükből vallásosak (mennyire nem magyar mentalitás ez - mármint a kötelező elfogadása, sőt szeretete). Itt egyébként is elfogadják a dolgokat. Nem nézik jó szemmel a lázadókat és a kritizálókat (Jaj nekem! : D ).

A különböző vallások nagyon jól megférnek egymás mellett. Az emberek is. Aki akarja, hordja a fejkendőt, aki nem, az nem. Vallás miatt tilos egymásra ferde szemmel nézni, az istenkáromlás pedig egyenesen illegális.

Jakartában első vendéglátóm muszlim volt. Nagyon jókat beszélgettünk a vallásokról. Azt eddig is tudtam, de most megerősítést nyert, hogy Amerikának köszönhetően nagyon el vagyunk tájolva az iszlámról. Semmivel nem harciasabb vallás, mint a többi. Buby és barátai minden nap többször imádkoznak, ahogy kell. Ottlétem alatt is útba ejtettünk egy mecsetet. Ők bementek, imádkoztak kb 15 percig, addig én kint vártam és nézelődtem, aztán jöttek és mentünk jól érezni magunkat.

Jakartán utolsó nap egy másik CSernél szálltam meg. Lisa buddhista. Őt is elkísértem a szentélybe. Bement, imádkozott, addig én is leültem bent és nézelődtem, aztán mentünk a bevásárlóközpontba.

Yogyakartában Rio és Blesma keresztények. Itt naponta többször van mise, hogy mindenki el tudjon menni rá. Mi az esti misére mentünk. Olyan szinten volt telt ház, hogy a templom előtti kert is tele volt. Műanyag székeken ültek az emberek. És együtt énekeltek. A kórus hihetetlenül profi volt. Nem nyekergő önkéntesek, hanem tehetséges kóristák. Nem ültem ott végig (én már elvből sem részesítek előnyben semmilyen vallást), de amennyit hallottam, az alapján ugyanolyan, mint máshol. Monoton hangon mondja a magáét a pap, aztán néha felállnak és énekelnek. Ez egy órás volt.

Hatékonyság szempontjából a kereszténység a legkevésbé időtakarékos vallás itt. A buddhista nyert a napi 10 perccel (bár gondolom, ők meg órákat meditálnak emellett, de azt fel lehet fogni rekreációnak). 

Ami számomra kellemetlen itt, az az imám. Az imám hívja imára a muzulmán híveket a minaretből. Ez hagyományosan úgy néz ki, hogy felmegy és énekel napi ötször. Mivel most van a Ramadán (nagy böjt, 30 nap), az emberek nappal nem esznek. Csak napfelkelte előtt és napnyugta után. Ezért jó korán kelnek, együtt imádkoznak, esznek, aztán kezdődik a nap. Ezzel csak az a gondom, hogy a modern idők elvárásaihoz igazodva az imám mikrofonba énekel és a hangszórót pedig a fél városban lehet hallani. Ez még önmagában OK lenne. De. . .  az imám hivatás választásához alapfeltétel a botfül és a fahang. Legalábbis a hallottak és tapasztaltak alapján erről vagyok meggyőződve. Aztán az, hogy monoton fahangon kántálgat valaki, az még mindig OK lenne, ha ezt 10 percig csinálná és nem 1 órán át. Lehet, hogy ez is a Ramadán miatt van, és különben jobb dolga is akad, mint naphosszat karaokézni a város felett, de pillanatnyilag  különböző mecsetekből áradó, folyamatos kántálás lengi be a város légterét.

És ezzel még mindig meg lehetne barátkozni. Még akkor is, ha ez 30 napig fog tartani (július 9 - augusztus 7.).

De. . .  az első reggeli imára hajnalok hajnalán, fél 4-kor szólítják a híveket. 3 óra 30 perckor arra ébredek, hogy üvölt a hangszóróból az imám. Úgy fél órán át. Nem tudom pontosan, mert nincs erőm megnézni az órát. Próbálok inkább visszaaludni. Aztán 6 körül ismétlés. Gondolom, azoknak, akik lemaradtak vagy napi 11-szer imádkoznak (ez lenne az optimális).

A dolgoknak ezt a részét szívesen kihagynám.

Esti közös ima a lezárt utcán

Az ország többsége muszlim. Bali a nagy kivétel. Itt a lakosság többsége hindu vagy buddhista. Eddigi  bali vendéglátóim közül egy volt keresztény, egy muszlim és egy buddhista. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése