2013. július 27., szombat

Ubud, a nem kis kisváros

 2013 július 18.



Ubud a művészek városa. 

Fafaragók, festők, fémművesek városa eredetileg. Ma inkább külföldről betelepült művészek, írók, nyugdíjasok, hosszú távú nyaralók tengetik itt vagyonos mindennapjaikat.
.
Az expatokra specializálódva minden angol nyelvű. Még angol nyelvű újság is van.


Az útikönyvek leírása alapján hangulatos kisvárosra számít az ember, gyalogos és biciklis forgalomra. Ehhez képest autók százai sorakoznak a dugóban és a levegő mérgező a sok szmogtól (akárcsak Kután).

Az egyetlen autómentes terület: a focipálya


A már említett Ízek, imák, szerelmek c. könyvben is úgy szerepel Ubud, mint a béke művészekkel teli szigete, ahol biciklivel kell közlekedni és naphosszat lehet üldögélni a teraszon. Hát. . .  Eléggé körbejártuk a várost szállást hajkurászva és én nem láttam olyan teraszt, ahol ólommérgezés nélkül lehet hosszabb távon ücsörögni.

Különben is minden drága. Már Kuta is csillagászati volt az indonéz árakhoz képest, és kételkedtem benne, hogy lehetséges, de Ubud túlszárnyalta.. Helyi étkezde nem nagyon akad. Illetve helyinek kell lenned, hogy megtaláld (köszönet a CS-nek, meg a következő szállásadómnak, én eljutottam a legolcsóbb büfébe, ami még így is kétszerese volt a jávai áraknak). A turisták által is fellelhető helyek a főutcán helyezkednek el. Méterenként. Egy tányér étel 5 dollárnál kezdődik. Míg máshol 1 dollár az átlag.

Tömegközlekedés nincs. Taxi sincs. A hivatalos taxik Kutában 100 forintos alapdíjjal és 40 forintos számlálóval fuvaroztak. Itt csak privát taxi van. A város vezetősége nem engedi a hivatalos taxivállalatot megtelepedni. Gondolom, a polgármester unokatesói jelentik a monopóliumot. Egy olyan fuvar, ami Kután 2 dolcsi lett volna, itt 10-ről indul. Hosszas alkuval, ha indonézül is beszélsz, lenyomhatod 5-re. De este 10 után helyieknek is 6 a minimum. És meg fogod fizetni, mert haza akarsz jutni és nincs más.

A szállások is drágábbak, mint máshol. Pár Zimmerferi volt csak, ahol 20 dollár alatt kínáltak szobát. Végül sikerült lealkudnunk egy szobát 13 dollárra, de nem volt rövid menet olyan szobát találni, ahol nem franciaágy van és az ár is megfelelt.

Nekem az egész város tök csalódás volt. Még csak nem is szép. Mit esznek rajta a turisták?!

A piac melletti utca
Meg ingyen be lehet menni az Ubud palotába, ami biztos szép, de pont bezárt, mire odaértem, annyira meg nem érdekelt, hogy visszamenjek újra.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése