2012. november 9., péntek

A Föld túloldala


Francia Polinézia épp a Földgolyó túloldalán van.





Közel 150 szigetből áll. Kiterjedésre akkora, mint egész Európa. Több szigetcsoportból áll: Társaság-szigetek, Tuamotu csoport, Gambier, Austral és Marquesas csoport.

Némely térképen a Tuamotu szigeteket Csalódottság-szigetek néven lehet megtalálni, a Társaság-szigeteket pedig 2 részre osztják, Szél-szigetekre (Iles du Vent) és Szél-nemtommi szigetekre (Iles sous le Vent). Viszont semelyik térképen nem találtam a Boldogság-szigeteket, ahol Piszkos Fred fia volt az uralkodó Rejtő Jenő legendás regényében. A könyv szerint a Társaság-szigeteket és Tahitit is érintik, ráadásul egy Papete nevű gőzösön, szóval jó helyen járunk, de Boldogság-szigetekről még az interneten sincs szó. Kár. Megnéztem volna.

Az egyik legismertebb sziget Bora Bora (amerikai milliomosok kedvelt nyaralóhelye, nászutasok álmainak netovábbja), a másik meg Tahiti, ahol a szigetek fővárosa, Papeete is található. De Gauguin festményei révén a Marquesas szigetekről is hallott már mindenki. (Itt jegyzem meg, hogy Gauguin Boldog-szigetnek nevezte Polinéziát, szóval lehet, hogy mégis csak van Boldogság szigetek. . .)

Minden szigeten van reptér, de csak Papeete nemzetközi, viszont lehet a szigetek között hajóval is közlekedni.

Mivel a déli féltekén helyezkedik el az ország, ott most kezdődik a nyár. És egyben az esős évszak is. (Ennek sem igazán néztem utána a dátum kiválasztásakor.) Átlag 28-30 fok van, iszonyatos páratartalommal. Ha már épp Rejtőt említettem, hát most majd lesz lehetőségem a regényeiből ismert trópusi éghajlatot közelebbről is tanulmányozni. : – )

Hivatalos nyelv a francia és a tahiti. Franciául (még) nem tudok, a tahiti meg elég fura. Összesen 13 betűből áll az abc-jük. Öt magánhangzó és f, h, m, n, p, r, t, v. Ennek köszönhetően magyar fül számára minden szavuk tök egyformának tűnik.

óceán – moana
nap – mahana
ősi templom – marae
rendőr – muto’i
korallzátony - motu
jó – maita`i
egészségedre – manuia

De a szigeteket is mind ugyanúgy hívják.

Takaroa, Takapoto, Takume, Tepoto, Tepoko, Tatakoto, Tekokota, Pukapuka, stb.

Gáz, ha elindulsz egy szigetre, aztán egy hasonló nevűn kötsz ki Mosolyg arc

Vagy Moorea, Morane, Maria, Maruta, Maturei, Marotau, Marutea, Makatea, Mehetea, stb.

Király lesz tájékozódni! Arc nagy mosollyal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése