2012. november 25., vasárnap

Tuamotu


A Tuamotu korallzátony-csoport (angolul archipelago, nem tudom magyarul) észak-keletre helyezkedik el Tahititől és a szigetektől, ahol eddig jártam. Olyan 300 km távolságra van kb.

Öt archipelago van Polinéziában, ez a legnagyobb és közel 2000 km átmérőjű területet fed le 80 szigetével.
Ellentétben a Társaság-szigetekkel (Tahiti és társai), itt nincsenek hegyek. Csupa síkság. A szigetek a térképen is másképp néznek ki. Foltocskák helyett karikák. Felülnézetből olyanok a szigetek, mint egy-egy nyaklánc. Egy kör vonala mentén helyezkednek el a zátonyok gyöngysorként összekapcsolódva, körbevéve egy óriási lagúnát.

tuamotu map

Az óceánt és a nyaklánc által körülvett lagúnát tengerszorosok kötik össze. Szörfösök álmainak netovábbja az erős az áramlás miatt.
Az egész Polinéz szigetvilág vulkanikus eredetű. A lesüllyedt vulkánok csúcsai lógnak ki a tengerből. Ezek a Tahiti környéki szigetek. Tuamoturól kétféle infót hallottam. Az egyik szerint az óriás kráterű vulkánok lesüllyedésekor csak a kráter pereme maradt a víz felett, úgyhogy a szigetek gyakorlatilag egy kráter peremének szakaszai.
A másik történet szerint a vulkán lesüllyedésekor a környező földréteg felgyűrődött és körben kiemelkedett a vízből.


Nem tudom geológiailag megítélni, melyik sztori a valós. Nekem mindkettő tetszik : - )

Mindenesetre az archipelago legfőbb vonzereje az érintetlenség. Rózsaszín homokos strandok (korallmorzsa), tengeri teknősök (remélem, látok majd), elképesztően gazdag víz alatti fauna és flóra, hagyományos életvitel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése