2013. július 28., vasárnap

Miért lett gáz, hogy MEGTETTEM?



Mielőtt márciusban megkezdtem körutamat Dél-Kelet-Ázsiában, tettem valamit.


Költségcsökkentési célzattal módosítottam magyarországi állandó lakhelyemet tartózkodási helyre. Így nem kell társadalombiztosítást fizetnem addig, amíg utazgatok. És nem is gyűjtögeti nekem a kedves nemzeti adóhatóság tartozásként a hátam mögött.

Ezzel a lépéssel egyidejűleg le kellett adnom a magyar személyi igazolványomat. Meg aláírattak velem egy papírt, hogy kérem az adataim őrzését, hogy majd könnyebb legyen útlevelet hosszabbítani külföldön.

Előzőleg nézegettem a netes fórumokat. Úgy tűnt, nem én vagyok az egyetlen, aki ilyen módosítást csinál a TB miatt. Az ügyintézőt is kérdezgettem, az APEH-hal is beszéltem. Teljesen úgy tűnt, ez egy adminisztratív lépés, mégha kb emigrációnak is hívják.

A személyi leadásán kívül nem tűnt nagy dolognak az egész. Nincs Magyarországon állandó lak címem. Na és? Majd, ha haza akarok menni, újra bejelentkezem.

Mostanra viszont kezd körvonalazódni, hogy gáz van. Illetve gáz lesz. Vagyis csak lehet.


Námbör van:

Nem köthetek utazási balesetbiztosítást magyar biztosítónál, ugyanis a szerződés feltétele, hogy legyen állandó lakhelyem és abban az országban fizessek TB-t.
Mivel más országban sincs permanent resident kategóriájú címem, valószínűleg más ország biztosítója sem akar szerződni velem.


Námbör tú:

Fogalmam sincs, hogyan tovább. Most még jól elvagyok. Az utasbiztosítást sem hiányolom, mert Indonéziában olcsó az orvosi ellátás. Kevesebbe kerül, ha alkalomadtán fizetem, mintha biztosításom lenne.

De innen Ausztráliába akartam menni. A vízumigénylésnél volt egy olyan kérdés, hogy állandó lakóhely szerinti ország. Beírtam Magyarországot. Egy hete nem jön válasz, pedig 24 órás az elektronikus vízum ügyintézése. Gondolom, ha lekérték az adataimat Magyarországról, akkor kiderült, hogy nem vagyok rezidens.

Ha meg is kapom a vízumot, akkor is kell rendelkeznem balesetbiztosítással, amit kérhetnek a belépésnél. Plusz én is akarom, hogy legyen, mert ott egy lábgipszelés is horribilisen drága.

Szóval ez itt szívás lesz, ha nem oldom meg az állandó lakhely dolgot. Legrosszabb esetben kihagyom Ausztráliát, de akkor is szembesülnöm kell hamarosan az állandó lakhely kérdéssel.



Na de mik a lehetőségek?!

Visszajelentkezni Magyarországra azért nem jó, mert a távozással elvesztettem a jogomat a kedvezményes 6600 forintos havi TB-re, így ha bármikor vissza akarom kapni a személyimet, a havi minimálbérnek megfelelő TB-t kell majd fizetnem. Ergó ez csak akkor opció, ha dolgozni kezdek és a munkahelyem fizeti a járulékokat. Meg egyébként is személyesen kell visszajelentkezni, és még nem akarok visszamenni. Drága a repjegy : D

Meg zárójelben hozzáteszem, amíg ilyen áldatlan állapotok uralkodnak az országban, inkább nem is akarok ott lakni. Ezért is mertem leadni a személyimet. Csak hát. . .  valami más lakóhely azért kéne.

Elvileg megvan még a tavaly nyári német lakcímem, mert nem jelentkeztem ki az önkormányzattól, mikor eljöttem. Bár azóta tuti elévült, hiszen nem dolgozom és nem fizetek TB-t ott. Meg szerintem az nem is felel meg állandó lakhely kategóriának, csak ideiglenesnek. Szerintem.

Vagy ez a két fogalom csak Magyarországon különbözik? Lehet, hogy más országokban csak lakcím van, oszt kész? Tudja ezt valaki? Magyarázza el plíz.

Valami EU-s országba kellene bejelentkeznem. De nem tudom, ennek mi a menete. Egyáltalán mennyire komplikált állandó lakhelyként bejelentkezni más országba? EU-s országokban simán lakhatok, csak a letelepedés más kategória szerintem. És állandó lakóhely bejelentése pedig letelepedést jelent.  Vagy nem?

Van egy csomó barátom, barátnőm, aki évek óta külföldön él.

Nálatok hogy van ez? Megvan a magyarországi lakcímetek és a kinti ideiglenes? Vagy ott nem tesznek különbséget?

Tudja valaki, mennyi a minimum fizetendő havi TB más országokban?

Mi van, ha én mittudomén művészként akarok valahol élni és fizetném magam után a biztosítást? Akkor lakhatok bármely országban, nem? Akkor is, ha nincs bejelentett munkahelyem, nem?


Hosszú távon úgyis az lesz, hogy majd dolgozni kezdek valahol és ott lesz címem. Csak addig. . . 



Pillanatnyilag 2 extrém megoldást látok:

Námbör 1.

Visszajelentkezem Magyarországra valami korrupció segítségével innen távolról, és simán nem fizetem a TB-t, de legalább lesz állandó lakhelyem.
Ennek a megoldásnak a B verziója az, ha a magyarországi bejelentkezéssel egyidejűleg elkezdem fizetni a TB-t Németországban, mert ott van TB kártyám és egyszerűbb az ügyintézés. És akkor az otthoni ki van váltva legálisan. Csak mivel indoklom, hogy ott lakom?!


Námbör 2. 

Szerzek valami német állandó lakcímet valami megoldással innen a távolból. És ott fizetem a TB minimumot.
Ennek a B verziója az, ha valami kamu munkát szerzek Németországban, mint például bébiszitter, és a család, akinél elvileg dolgozom, fizeti utánam (persze ezt valójában én fizetném) a kedvezményes TB-t. Mondjuk, hogy ez az állapot mennyiben indokolja a nem ott tartózkodásomat, azt nem tudom, vizsgálja-e bármi hivatalos szerv.

Jobb nem jut eszembe.


Ja de igen. Valaki, aki olyan országban él, ahol a TB családi alapon megy, esetleg adoptálhatna, vagy feleségül vehetne : D

Jogász barátnőim, külföldön élő barátok, barátnők, segítsetek adatokkal vagy tanácsokkal, légyszi. Az is segít, ha leírjátok, a ti helyzetetekben milyen lakcímek szerepelnek. Vagy bármi, amit tudtok.

Köszi!


2 megjegyzés:

  1. Hali!
    Okosat mondani nem tudok, de szerintem ők igen: http://nokkulfoldon.hu/
    Vedd fel velük a kapcsolatot (facebookon is fent vannak) és ők biztos segítenek!
    Majd írd meg légyszi a fejleményeket, kíváncsi vagyok mi a (legjobb) megoldás!

    VálaszTörlés
  2. Köszi! Én is őket találtam meg. Már írtam nekik pár napja, de nem reagáltak. Megpróbálom Facebookon is. Majd update-elek. :D

    VálaszTörlés