2013. augusztus 19., hétfő

Fűkunyhók és dzsungelfürdő

 2013 augusztus 10.



Másnap reggel robogót béreltünk és nekiindultunk a környék feltérképezésének. 

Bajawa környékén a lakosok őrzik a hagyományokat és több tradicionális falu is van, ahol meg lehet nézni, hogyan éltek/élnek a floresi őslakosok (ngada népcsoport).

Sokan az utcán is hordják a hagyományos viselet egyik legjellemzőbb darabját, a szabját. Vicces az utcán, az autók között lavírozó gyalogosokat látni karddal az oldalukon. Egyet közelről is megnézhettem. Igazi, komoly, nehéz kard van a hüvelyben.



Luba

Első állomásunk Luba volt, egy pici falu, ahol fűkunyhókban élnek az emberek. Én ilyennek képzelnék el egy kőkorszaki falut, vagy Pápuát. Pár család él csak a közössségben, szőtteseket készítenek és árulnak, meg lehetett óriási darab fahéjat is venni. Olyan kicsinek tűnt a falu, és annyira nehéz volt elképzelni, hogy van itt mit enniük, hogy felmerült a gyanú szkeptikus oldalam hatására, hogy a falu csak a turistáknak épült és a helyiek a szomszéd faluból járnak át ide reggelente, hogy előadják a bennszülött létet, de valójában nem is itt élnek. Ettől eltekintve nagyon szép és bájos kis közösség volt barátságos emberekkel.






Bena

Továbbmentünk egy másik faluba, Benába. Itt is hasonló épületeket láttunk, de ez egy magaslatra épült, több házzal és több szentéllyel. Ugyanazt a paleolitikus hangulatot árasztotta, mint a másik falu.







Gurusina forrás 

Innen a meleg vizes forráshoz igyekeztünk. Ez lett a nap csúcspontja. És nem csak a meleg vizes fürdés miatt.

Flores nagy része vulkanikus. Több alvó vulkán is található a szigeten. A meleg vizes forrás az egyik vulkánból ered, ezért erősen kénes szaga van, a benne oldott vastartalom miatt pedig pirosas. Hogy még milyen ásványok vannak benne, az titok, mert senki nem végzett semmiféle vizsgálatot rajta, a helyiek nem érdeklődnek a tudmányos adatok iránt, a kénen és vasan kívül pedig más anyag jelenlétét szabad szemmel és orral nem tudtuk felfedezni. Viszont teljesen forró volt, és ez boldoggá tett egy délutánra.

A forró víz legalább 60 fokos volt. Forrázott. Viszont a hegyen ered egy kis patak, ami jéghideg vízű. Ez a kettő találkozott azon a ponton, ahova menttünk. A két víz találkozásánál képződött medencében a víz kellemes 40 fokos, de balra, ahol a hideg víz érkezik, kicsit hűvösebb, jobbra meg kicsit melegebb. Lehet választani, ki mit szeret. A fürdőhely teljesen természetes volt, semmi kiépített medence és egyéb modern dolog, ami elrontotta volna a látványt. Kis vízeséssel érkezett a forró víz és a hideg patak is a fürdőkádba. Jobb, mint egy betonozott élményfürdő!




A helyiek szappant is hoztak. Kicsit bántam, hogy én nem, de azért így is sikerült kiváltanunk az esti zuhanyt erre a napra.




Volt pár másik turista is rajtunk kívül, és megvolt a szokásos fényképezkedés is a helyiekkel, akiknek nagyon tetszett, hogy bikiniben nyomulnak a külföldi nők és igyekeztek minél több fényképet csinálni a félmeztelen testünkről. Nem is titkolták. Vihogtak és fényképeztek. A nők is. Ha lett volna nálam váltóruha, inkább felvettem volna, annyira béna helyzet volt....


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése