2013. augusztus 28., szerda

Szingapúr, a tökély

Még egy utolsó (előtti) cikk Szingapúrról.


Szingapúr a rendezettség, fegyelem és tisztaság városa.

Olyan, mint a városrendezési terveken szereplő képek, csak ez valódi.

Minden jól átgondolt, gondosan kivitelezett, jól karbantartott.

Az épületek, utak és fák aránya épp tökéletes, logikán és élhetőségen alapul. Gyalogosátkelőhelyek kényelmes távolságokon, biztonságosra tervezett kereszteződések, összehangolt lámpaváltások. Közlekedési lámpák mellett visszaszámláló, nehogy egy másodperccel is tovább tartózkodj az úttesten, mint a tervezett és kijelölt idő, mert azzal feltartod a keresztirányú forgalmat és csúszás lesz a menetrendben. Esetleg neadjisten dugó alakul ki! Komolyan, mint valami számítógépes játékban, ahol az emberi tényezők nem játszakan szerepet, mert mindenki robot. De ez nem negatív. Hihetetlenül biztonságos és kellemes érzés egy ilyen városban járkálni. A zebrán elsőbbsége van a gyalogosnak és ez nem kérdéses. Ha valaki a zebrán elüt egy gyalogost, soha többet nem kaphat jogsit. Ha viszont a gyalogos szabálytalanul kel át valahol és úgy ütik el, még büntetésre is számíthat. Hát nem nagyszerű ez a következetesség?! Azt büntetik, aki megérdemli. Nem idióta, elavult törvények szerint védik elvakultan a gyengébbet, aki ezzel szépen visszaél...

Ráadásul itt az emberek tisztelik egymást és ez látszik is az utcai viselkedésen. Amivel másokat zavarhatnak, azt nem teszik. Egyszerűen betartják a kulturált együttélés legalapvetőbb szabályait és még azon túl is.

A tömegközlekedés pontos és tiszta, a járművek tökéletesen tiszták és ápoltak, nem lóg és szakad semmi se ki se be. Graffitynek , matricáknak, odatapasztott rágóknak nyoma sincs. Szemét és morzsa sincs a buszokon és a metrón. Aki eszik vagy iszik a járműveken, fizethet 500 dolcsi büntetést.

Az utcák rendezettek és tiszták. Szemét nem hever a földön (pénzbünti jár a szemetelőknek is). Alapvetően mindent büntetnek, de cserébe kellemes és kulturált környezetben élhet az ember. Fegyelem és rend van. Még Németország is tanulhat tőlük... :-D

Járműre felszálláskor nincs tülekedés. Az ajtó kijelölt helye előtt kétoldalt kell sorban állva várakozni. Két oldalt, hogy középen a leszállók kényelmesen távozhassak a járműből.




A mozgólépcsőn is pedáns rend van. A balra tarts értelmében mindenki szorgalmasan a bal oldalon áll. Nem középen, nem ferdén, nem könyököl. Fegyelmezetten áll és utat enged a sietőknek a jobb oldalon. A katonaság is megirigyelheti ezt a sorakozást. :)

Szingapúr engem sok szempontból New York-ra emlékeztet. Annyi különbséggel persze, hogy NY nem ilyen pedáns. De az épületek, a szerkezet, a közlekedés, a mozgalmasság, a munkacentrikus értékszemlélet, mind mind olyan Manhattenes. Csak itt katonás stílusban nyomják.

Hihetetlen, hogy létezik a mai forradalmi világban egy olyan hely, ahol mindenki betartja a szabályokat. Teljesen le vagyok sokkolva...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése