2013. augusztus 12., hétfő

Komodói sárkány


A komodói sárkányok varánuszok, melyek az őskor utolsó élő bizonyítékaiként valahogy máig fennmaradtak.


Pár ezer példányuk él a Komodo Nemzeti Parkban, mely 30 szigetet, köztük Rinca-t és Komodo-t foglalja magába. Ez a 2 sziget a legnagyobb. Rincán kb 1300 sárkánygyík él, Komodon 1700, Floresen 1000. 

A Komodo Nemzeti Park 1991 óta a világörökség része és 1733 km2-en terül el.

A sárkányok elég veszélyesek. Nyálukban több, mint 60 féle baktérium található, ezek némelyike azonnali súlyos fertőzést okoz. A sárkányok húsevők. Áldozatukat néha csoportosan fogják el, általában viszont kőnek álcázzák magukat, várnak, és az óvatlanul közelsétáló prédára vetik magukat. Ha nem sikerült a prédát elsőre megölni, akkor sincs gond. A harapással a vérbe került baktériumok elvégzik a munkát. Legfeljebb 2 hét és a megharapott áldozat vérmérgezésben elpusztul. A komodónak nincs más dolga, mint tisztes távolból követni a sérültet és várni, míg meghal.





A fiatal komodók  nyálában kevesebb a baktérium, viszont ők fürgébbek és ezért veszélyesebbek. A felnőtt sárkányok akár 30-40 km/óra sebességgel is képesek futni, de szerencsére nem hosszú távon. Találkozás esetén nem nagyon érdemes menekülőre fogni, mert egy harapással is rosszul járhat az ember. Célszerűbb egy 2 méteres, Y alakú bottal felszerelkezve közlekedni a szigeten, mivel ezzel az eszközzel lehet a legjobban távol tartani ezeket az őskövület állatokat. Ha túl közel kerülnének. De nem céljuk.

A felnőtt sárkányok mérete elérheti a 3-4 métert is. Születésükkor viszont csak 20 cm-esek. Lágy héjú tojásból kelnek ki, amelyet a nőstény földön fészkelő madarak fészkében rejt el. Átlagban 15-30 tojást rak le. A tojások 8-9 hónapig időznek a fészekben egyedül. Az álcázás miatt a nőstény több kamu fészket is ás a tojás körül, így a hím sárkányok és a majmok nem tudják könnyen megtalálni és megenni a jövő sárkánynemzedékét. A tojásokra csak az első pár hétben felügyel az anya, utána kb elfelejti. A kis gyíkok kikelés után azonnal fára másznak, mivel ott nem érhetik el őket a felnőtt sárkányok, melyek ebben az időszakban a legádázabb ellenségeik. Kisebb állatokkal táplálkoznak, míg megerősödnek és megnőnek annyira, hogy már lemászhatnak a földre. Még pár éves korukig képesek aztán fára mászni, de idővel leszoknak róla. Teljes érettségüket 8-10 éves korukban érik el.




Egy komodó átlagban 50 évig él, de nem ritka a 60 éves gyík sem. Átlagosan olyan 70-90 kg testsúllyal rendelkezik. Majdnem mint az emberek. 

A helyi legenda szerint a sárkányok az emberek testvérei, ezért nem szabad bántani őket. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy az őskor óta fenn tudtak itt maradni ezek a fura lények.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése